Werelderfgoed Oekraïne

 

In de Oekraïne  zijn nu 7 werelderfgoed monumenten (2019) waarvan 6 cultureel en 1 natuurlijk erfgoed. Informatie over het werelderfgoed in Oekraïne:

 

Cultureel erfgoed

 

  • Geodetische boog van Struve, een keten van driehoeksmeetpunten van Noorwegen tot aan de Zwarte Zee, gezamenlijke werelderfgoed inschrijving in tien landen.
  • Residentie van kerkvaders (metropolieten) uit Boekovina in Tsjernivtsi (Chernivtsi), het gebied ligt in het nationaal natuurpark Cheremosh en is nu onderdeel van de Universiteit van Chernivtsi
  • Houten tserkvas van de Karpaten in Polen en Oekraïne, gezamenlijk werelderfgoed. Een groep van 16 kerken gebouwd van horizontale houten stammen in Polen en Oekraïne tussen de 16de en 19de eeuw.
  • Kiev met de Sint-Sophia kathedraal en gerelateerde kloostergebouwen en het kloostercomplex Kiev-Pechersk Lavra.
  • Een gedeelte van het historisch centrum Lviv met de restanten van het kasteel en de omgeving en het stadcentrum Seredmistia met veel gebouwen met een combinatie van Oost-Europese, Italiaanse en Duitse architectonische en artistieke stijlen.
  • Oude stad van de Taurische Chersonesos en de Chora aan de Zwarte Zeekust in de regio Sebastopol op de Krim. Deze steden werden in de vijfde eeuw voor Christus gesticht op de noordelijke oever van de Zwarte Zee door Dorische Grieken. Het werelderfgoed bestaat uit zes gebieden met stedelijke restanten van openbare gebouwen en monumenten uit het Stenen en Bronzen tijdperk en uit de Chora; rechthoekige percelen landbouwgronden van gelijke grootte met wijngaarden.

 

Natuurlijk erfgoed

 

Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s. Gezamenlijke erfgoed inschrijving met de landen Albanië, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Spanje en Roemenië.