Paralimni

 

Paralimni ligt in het zuidoosten van Cyprus in de regio Famagusta grenzend aan en ten noorden van Protaras. Paralimni is genoemd naar het meer, oorspronkelijk werd het dorp op een heuvel gebouwd aan de oevers van een klein meer. Later is het Parameer gedeeltelijk drooggelegd voor agrarische doeleinden en Paralimni strekte zich uit naar de kust. In het dorp zelf is een goed winkelcentrum met supermarkten, toeristische winkeltjes, banken, pinautomaten en cafés. De huizen in het dorp zijn relatief eenvoudig maar hebben vaak schitterend aangelegde tuinen.

 

Paralimni Cyprus

 

Aan de rotsachtige kust van Paralimni liggen een aantal mooie baaien en stranden. Bekende en goede zandstranden zijn het Kapparis strand met de Firemen’s Bay en het Trinity strand. Iets verderop bij Pernera liggen het Chrystal Spring beach en het Kalamies strand.

 

Het landelijke gebied van Paralimni ligt in de regio van de Kokkinochoria dorpen en is bijzonder vruchtbaar. Het staat bekend om de goede aardappeloogsten, de windmolens en er is een folklore museum.

 

In het dorp Paralimni staan een aantal kerken, op het centrale plein staat de nieuwe Agios Georgios kerk. De Agios Georgios kerk is gebouwd tussen 1963 en 1966 en gewijd aan de beschermheilige van Paralimni. De kerk is gebouwd in de traditionele byzantijnse stijl en in de kerk zijn indrukwekkende fresco’s te zien.

 

 

Op het plein staat ook de oude Agios Georgios kerk, de oude kerk is een gotische kerk gebouwd in 1859. Op de noordelijke muur is een afbeelding te zien van Sint-Joris en het doden van de draak. Elk jaar op 23 april wordt de gedenkdag gevierd van Agios Georgios. De feestdag met traditionele dans, muziek en lokale gerechten is voor iedereen toegankelijk. Iets ten noorden van de twee Agios kerken ligt de Agios Dimitrios kerk, de bouw van de in byzantijnse stijl Agios Dimitrios kerk is afgerond in 1997. Rond de kerk ligt een kleine fontein en een kinderspeelplaats. In het centrum staat de Agia Anna kapel, het is een byzantijnse kapel gebouwd in de dertiende eeuw. De Agia Anna kerk is nu een religieus museum met boeken en iconen uit de 16de tot de 19de eeuw.

 

 

Aan de voet van de Phanos heuvel, de hoogste heuvel van Paralimni, ligt tussen de groene boomgaarden de kapel van aartsengel Gabriel. De kapel is gebouwd in 1965 en werd eind jaren 1990 gerestaureerd met onder andere nieuwe fresco’s. Andere kerken in de omgeving zijn onder andere de Agia Varvara kerk of St. Barbara kerk en de Agios Markos kerk. De Agios Markos kerk is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen, voornamelijk Cypriotische, passagiers van de Helios Airways-vlucht 522 dat neerstortte op 14 augustus 2005.

 

Kapparis Strand

 

Het Kapparis strand is de meest noordelijke baai van de gemeente Paralimni, vlak bij de bufferzode tussen Noord-Cyprus en Zuid-Cyprus. Het Kapparis strand wordt ook wel de Firemen’s Bay genoemd omdat lokale brandweerlieden hier vlak bij een hoofdkwartier hebben en de rotsen, baai en strand van Kapparis Bay gebruiken voor trainingen in reddingacties op zee. De brandweerlieden oefenen meestal alleen buiten het seizoen.

 

Kapparis strand Paralimni

 

Het Kapparis strand is een klein maar mooi zandstrand in een mooie natuurlijke omgeving en ontvangt elk jaar de Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden. Het is een interessant wandelgebied met veel rotsformaties en grotten.

 

Malama Strand

 

Malama strand

 

Tussen het Kapparis strand en het Trinity strand ligt het mooie Malama strand. Het Malama strand is een smal zandstrand met een rotsachtige kust met een aantal zeegrotten in een groene omgeving. Het strand wordt voornamelijk gebruikt door hotelgasten van het nabij gelegen hotel maar is gewoon openbaar toegankelijk.

 

Trinity Strand

 

Het Trinity strand is de meest zuidelijke baai van de gemeente Paralimni. Het Trinity strand wordt lokaal meestal het Agia Triada strand genoemd, het is een smal zandstrand aan een mooie baai. Aan het Trinity strand grenst de kleine vissershaven Agia Triada en de Agia Trias kerk of de Agia Triada kerk.

 

 

De Agias Trias kerk ligt boven het strand en heeft een mooi uitzicht, het is een van de traditionele kerken op Cyprus waar veel huwelijken worden gesloten. Op het Trinity strand zijn veel faciliteiten en jaarlijks ontvangt het strand een Blauwe Vlag, vanaf april tot en met oktober is er een standwacht aanwezig en het strand is populair bij gezinnen met kinderen.

 

 

Vakantie Paralimni

 

Paralimni op Cyrpus is een kuststreek met kleinschalig toerisme op korte afstand van Protaras, Kaap Greco en Agia Napa, er zijn een aantal goede zandstranden, hotels, appartementen en restaurants. Paralimni ligt in een goede en rustige wandelomgeving met opvallend mooie kusten, zeegrotten, aparte rotsformaties, een groen binnenland en sfeervolle

authentieke dorpjes.