Kiti

 

Kiti op Cyprus is een dorp met ruim 4000 inwoners en ligt twaalf kilometer ten zuiden van Larnaca. Kiti werd gebouwd door de inwoners van het oude Kition, de belangrijkste bezienswaardigheid is de kerk Panagia Angeloktisti of ook wel de Kiti-kerk genoemd. Het is een sfeervol dorp met een cultureel centrum, enkele restaurants en het Kition Planetarium.

 

Het dorp ligt op korte afstand van de kust en hier liggen twee langgerekte stranden, een kiezelstrand en een zandstrand. Het kiezelstrand ligt bij Kaap Kiti en is bereikbaar via de weg van het dorp naar Perivolia.

De Kaap Kiti is een populaire locatie voor kitesurfen en er staan een vuurtoren en de restanten van een Venetiaanse wachttoren. Het zandstrand is bereikbaar via de brug achter de kerk in Kiti, de kustweg loopt langs boomgaarden met olijfbomen en wijngaarden en bij Mazatos ligt de afslag naar het kleine zandstrand.

 

Panagia Angeloktisti

 

De Panagia Angeloktisti of de kerk “Gebouwd door Engelen” in het dorp Kiti is volgens de legende gebouwd door engelen. De bewoners van het dorp hadden volgens deze legende het fundament van de kerk gebouwd maar ’s nacht werd dit fundament verplaats naar het midden van het dorp door een grote groep engelen en ze bouwden in deze nacht de hele kerk. De kerk kreeg daarom de naam Panagia Angeloktisti, gebouwd door engelen of de Engelenkerk.

 

 

De Panagia Angeloktisti is een Byzantijnse kerk gebouwd in de elfde eeuw, het is een kruiskoepelkerk met een hoog middenschip en dwarsschip, op de kruising staat de koepel. Aan de zuidzijde van de kerk is in de dertiende eeuw een kapel aangebouwd, deze kapel is nu het voorportaal van de kerk. Onder het klokkentorentje zijn wapenschilden te zien van de familie Gibelet. De apsis is het oudste deel van Kiti-kerk, de oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de vijfde of zesde eeuw maar vernietigd rond de zevende of de achtste eeuw. De apsis en de beroemde mozaïek van Panagia Angeloktisti bleven gespaard en werden in de huidige kerk teruggeplaatst.

 

 

In de centrale apsis, de nisvormige ruimte, is de bijzonder mooie mozaïek te zien van Maria met kind, ze staat op een bankje en draagt een lang gewaad. Links en rechts van Maria staan de aartsengelen Michaël en Gabriël met een globe in de hand. In de sierlijk omlijsting rond de mozaïek is een acanthusrank te zien met drinkende herten, vogels en amforen. Deze sierrand wordt ook wel de “Fontein van het leven” genoemd, waarmee de natuur symbolisch tot leven kwam.

 

Het mozaïek in deze kerk is één van de best bewaarde vroegchristelijke muur mozaïeken van Cyprus en waarschijnlijk gemaakt aan het einde van de zesde eeuw.

 

De Panagia Angeloktisti staat op de voorlopige Unesco werelderfgoed lijst.

 

In de directe omgeving van Kiti liggen aan het strand appartementen en de stad Larnaca is gemakkelijk bereikbaar. Rondom Kiti liggen wandelpaden langs het strand naar de kaap en door de boomgaarden.