Archeologisch Museum Delphi

 

Het Archeologisch Museum Delphi in Griekenland laat een uniek aanbod zien van voorwerpen die gevonden zijn op het terrein van archeologisch Delphi. Het museum is oorspronkelijk gebouwd in 1902 en later uitgebreid, in de verschillende museumzalen zijn veel bezienswaardigheden met ruim 6.000 voorwerpen.

 

Siphniër Zaal  –  Griekse Sphinx

 

In de Siphniër Zaal of Siphnian, genoemd naar de staat Sifnos (Siphnos), staat de Sphinx van Naxos. De Sphinx van Naxos stond oorspronkelijk op een 12 ½ meter hoge Ionische zuil bij de tempel van Apollo en is geplaatst rond 570 v. Chr. De sfinx is gehakt uit een blok marmer van Naxos.

 

 

Een Griekse Sphinx (Sfinx) bestaat uit het hoofd van een vrouw, het lichaam van een leeuw, vleugels van een arend en de staart van een slang. In de Griekse oudheid waren de sphinxen in het heilgdom Delphi populair, ze bewaakten de doden tegen grafrovers. De Griekse sphinx bij Thebe gaf volgens de mythologie ook raadsels op, bij een fout antwoord werd de persoon opgegeten.

 

In de Siphniër zaal staat ook een beeld van een Kariatide (Caryatide) (foto rechts), de Kariatiden zijn pilaren of tempelzuilen in de vorm van een vrouwenbeeld. Een Kariatide was een priesteres uit Karyes. De Karyatiden van het Erechtion (Erechtheum) op de akropolis van Athene zijn wereldwijd bekend. Bij de bouw van het schathuis van de Siphniërs werden twee vrouwenbeelden als pilaren gebruikt, een hiervan is bewaard gebleven.

 

Van het schathuis van de Siphniërs zijn delen van de fries bewaard gebleven. De fries werd op de hoofdbalk aangebracht en toont verschillende verhalen, zoals Hermes en Ares vechten tegen de Giganten, strijd tussen goden en giganten en leeuwen trekken de strijdwagen.

 

Kouros Zaal  – Kleobis en Biton

 

In de Kouros Zaal vallen meteen de twee standbeelden van de jongemannen Kleobis en Biton op. Kouros is Grieks voor jongeling of jongeman, het zijn beelden uit een archaïsche beschaving. De term Kouros werd door Homerus al gebruikt voor jonge soldaten. Het beeld of een afbeelding van een Kouros is bijna altijd een naakte jongeman. De twee beelden van de jongemannen in de Kouros zaal in het museum van Delphi zijn de Argive twin of de Argos tweeling Kleobis en Biton.

 

 

Herodotus schreef in de Historiën (Historiès apodeksis) over Kleobis en Biton (vrije vertaling): “Kleobis en Biton waren mannen van Argos met een grote rijkdom en een fysieke kracht en ze hebben beiden prijzen gewonnen in de Nemeïsche Spelen. Toen er een feest werd gehouden ter ere van de godin Hera in Argos kon hun moeder niet op tijd op het feest komen omdat de ossen nog niet terug waren van het land. Kleobis en Biton spanden zich voor de wagen en legden 45 stadiën af totdat ze de tempel bereikten. Hun moeder was zo enthousiast dat ze voor godin Hera ging staan en biddend vroeg om haar zonen het beste te geven wat een mens kon bereiken. De twee jongemannen gingen liggen rusten in het heiligdom en werden niet meer wakkerhun leven vond een eind en zijn vervulling. De Argiven maakten twee standbeelden naar hun gelijkenis en plaatsten deze als ex voto (krachtens een gelofte) geschenk in Delphi, omdat Kleobis en Biton zulke voortreffelijke mannen waren”. De standbeelden van de Argos tweeling zijn 2,16 meter hoog en gedateerd uit de periode 580-600 v. Chr. en gehouwen uit marmer van Paros. De foto rechts toont een reinigingsbekken voor rituele doeleinden, circa 600 v. Chr.

 

 

Grenzend aan de Kouros zaal is een kleine ruimte met twee vitrines. In deze vitrines staan onder andere een bronzen stier uit het jaar 500 v. Chr., een offergave aan Apollon, en twee bronzen Olympische atleten uit het jaar 450 v. Chr. 

 

Tempel van Apollo Zaal

 

In de Tempel van Apollo Zaal (Apollon) liggen restanten van de Tempel van Apollo. Er is een deel van het fronton (voorgevel bij de ingang van de tempel) te zien.

 

 

In het fronton van de Tempel van Apollo waren verschillende afbeeldingen in reliëf.

Gevonden voorwerpen uit deze fronton staan tentoongesteld. (foto 1) een leeuw valt paard aan, (foto 2) een paard, (foto 3) Dionysos. Zelfs de dakgoot van de tempel bestond uit een decoratie in reliëf, bij de Tempel van Apollo was dit een decoratie met palmetten en spiralen onderbroken door leeuwenkoppen als waterspuwer.

 

Antinous Zaal

 

 

De Antinous Zaal of Antinoös zaal met het standbeeld van Antinous. Antinous was een jongeman van ongekende schoonheid en de geliefde van de Romeinse keizer Hadrianus. Antinous was nauwelijks volwassen toen hij verdronk in de Nijl. Antinous werd na zijn dood als een held gezien en vereerd als een halfgod in grote delen van het rijk van de keizer. Er werden veel afbeeldingen van Antinous gemaakt, één van de mooiste standbeelden werd opgericht in het heiligdom van Delphi. Het standbeeld is van het jaar 130-138 n. Chr.

 

 

  • foto 1) Tegenover het standbeeld van Antinoös staat een standbeeld, zonder hoofd, van Ploutarchos (Plutarchus). Ploutarchos was onder andere een filosoof en jarenlang priester van Apollo in Delphi. Ploutarchos is geboren in Chaironea in de streek Viotia, het standbeeld was opgedragen aan de Chaironears.
  • foto 2) Marmeren standbeeld van een lachend meisje, vroege Hellenistische periode, begin derde eeuw v. Chr. Het is vrij bijzonder om een standbeeld met een lachend gezicht te zien, die werden niet veel gemaakt.
  • foto 3) Standbeeld van de melancholieke Romein, het is waarschijnlijk een beeld van Titus Quinctius Flamininus, een Romeinse generaal en consul. In Delphi werd Flamininus vereerd omdat hij garant stond voor de vrijheid van alle Grieken na het Macedonische juk en omdat hij waardevolle geschenken had gebracht aan het heiligdom van Delphi.

 

Daochos Zaal

 

In de Daochos Zaal staan zes van de negen standbeelden die als votiefbeelden zijn geschonken aan het heiligdom van Apollo. Een votief werd geschonken na een belofte of een verkregen gunst. Daochos II, heerser van Thessalië, schonk de beelden in de periode 336-332 v. Chr. De standbeelden waren in chronologische volgorde geplaatst, het standbeeld van Apollo stond uiterst rechts, hierna volgden: Aknonios (voorouder van Daochos) en zijn drie zonen: Agias, Telemachos en Agelaos. Daarna het standbeeld van Agias zijn zoon: Daochos I en de zonen van Daochos I: Sisyphos en Daochos II. Op de foto staan Agelaos en Agias. Agias was een beroemde Pankration die veel overwinningen heeft behaald in de Olympische vechtsport. Agelaos was een wedstrijdloper in de Pythische Spelen.

 

 

Het beeld van de drie jonge vrouwen of meisjes op een zuil staat ook in de Daochos Zaal. De meisjes zijn gekroond met Acanthus bladeren. Op de hoofden van de meisjes tussen de Acanthusbladeren stond een bronzen driepoot en ketel, symbool voor het raadplegen van het Orakel van Delphi. Men verondersteld dat de drie meisjes de drie dochters van Kekrops zijn. Kekrops was de mythische koning van Athene. Zijn dochters waren: Pandrosos, Herse en Aglauros. Het beeld is geschonken door de Atheners tussen het jaar 335-325 v. Chr.

 

Zaal van de Wagenmenner

 

 

In de Zaal van de Wagenmenner (Room of the Charioteer), staat een mooi standbeeld van een wagenmenner. De Wagenmenner wordt wel het mooiste standbeeld van het museum Delphi genoemd. Het standbeeld is gevonden tijdens opgravingen 1896, het is een beroemd bronzen standbeeld uit de 5de  eeuw v. Chr. Voor de wagenmenner liep een span van vier paarden. De wagenmenner rijdt zijn overwinningsronde na het winnen van de wedstrijd in de Pythische Spelen.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van het Archeologisch Museum Delphi zijn het hele jaar van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag van 08:00 tot 20:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving en het archeologisch museum samen is € 12,- per persoon, voor 65+ € 6,- per persoon en onder de 18 gratis toegang (2018). Het is alleen mogelijk om een gecombineerd ticket voor de opgraving en het museum te kopen. Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, 5 juni, 27 september, laatste weekend van september (Europese monumentendagen), 28 oktober en elke eerste zondag van de maand in de maanden november t/m maart.