Madrid

 

Madrid Spanje

Madrid is de hoofdstad van Spanje en ligt centraal in het land aan de rivier Manzanares. Het is de grootste stad van Spanje en het politieke, economische en culturele centrum van het land.

 

De stad is onderverdeeld in 21 districten met als centrum het Puerta del Sol, Poort van de Zon. Madrid heeft veel bezienswaardigheden en trekt jaarlijks veel bezoekers.

 

 

Bezienswaardigheden Madrid

 

Het plein Puerta del Sol ligt in het centrum van Madrid, vanuit hier beginnen de meeste wandelingen door de stad. Bezienswaardigheden op het plein zijn het Real Casa de Correos, het is het oudste gebouw op het plein en heeft een opvallende klokkentoren. Het kilometro cero is het symbolisch centrum van Spanje en het standbeeld met de beer en de madrono boom, ook wel berenboom genoemd, staat symbool voor het wapenschild van Madrid.

 

 

Het Koninklijk Paleis van Madrid wordt alleen gebruikt bij sommige plechtigheden, een gedeelte van het paleis is wel open voor publiek. Het paleis heeft een oppervlakte van 135.000 vierkante meter en ruim 3418 kamers. Op het Armoryplein staat tegenover het paleis de Almudena Kathedraal, de kathedraal is gebouwd tussen 1879 en 1993 in neoklassieke stijl.

Plaza Mayor

 

Het Plaza Mayor is een groot rechthoekig plein met negen toegangswegen, op korte afstand van Puerta del Sol. Op het plein vonden vroeger stierengevechten en executies plaats. Rondom de Plaza Mayor liggen traditionele winkels en cafés onder de zuilengangen. Het gebouw Casa de la Panaderia was vroeger de grootste bakkerij van Madrid, nu is het van de gemeente en heeft het een culturele functie. Op het Plaza Mayor is jaarlijks een kerstmarkt en er zijn regelmatig concerten en toneelvoorstellingen.

 

Het Plaza de Cibeles is vernoemd naar de mythologische Romeinse godin Cybele, centraal op het plein staat een grote fontein met de godin Cybele op een strijdwagen. Het belangrijkste gebouw aan het plein is het Cybele Paleis, nu het stadhuis van Madrid. Vroeger werd het Palacio de Comunicaciones, paleis van de communicatie genoemd en was het een postkantoor. Andere gebouwen aan het plein zijn het Paleis van Linares en de Centrale Bank van Spanje.

 

 

Er zijn veel musea in Madrid, het bekendste museum is het Prado. In het kunstmuseum is de grootse collectie van Spaanse kunstschilders te zien. Er zijn onder andere werken van de Spaanse schilders El Greco, Murillo, Velazquez en Goya, maar ook schilderijen van Rubens, Bosch en Titiaan.

 

Het Buen Retiro Park is een groot stadspark aan de rand van het centrum van Madrid, dicht bij het Prado museum. Het is een mooi park met het Kristal Paleis (Palacio de Cristal) en veel beeldhouwwerken, monumenten, tuinen, fonteinen en vijvers. Het Buen Retiro Park was tot aan de 19de eeuw eigendom van het Spaanse koningshuis, nu is het een openbaar park en een populaire bezienswaardigheid. Naast het park staat de Puerta de Alcala, het is een monumentaal poortgebouw in neoklassieke stijl en vroeger deel van de stadsmuur.

 

 

De wijk Salamanca ligt ten noordoosten van het historische centrum van Madrid. De bekendste bezienswaardigheid in deze wijk is de Las Ventas Arena; de arena voor stierengevechten. Er zijn veel winkelstraten in Madrid zoals de Calle Toledo, een van de oude ambachtsstraten. Er is ook een actief nachtleven met veel livemuziek op de pleinen, flamenco dansers in de cafés of het Teatro Real met wereldsterren van de opera. Elk jaar is er in juli en augustus het Madrid Zomerfestival met veel culturele voorstellingen, theaters door de hele stad, klassieke concerten in het Retiro Park en muziek- of rockconcerten in de stierenvechterarena.