Blauwe Grot

 

De Blauwe Grot op het eiland Malta ligt bij het dorp Qrendi ten zuiden van de vissershaven Zurrieq in het zuiden van Malta en veertien kilometer ten zuiden van de stad Valletta.

 

Blauwe Grot Malta
Blauwe water grot Malta

De Blauwe Grot op Malta bestaat uit een aantal zeegrotten en vanuit de haven van Qrendi varen er bootjes naar deze bezienswaardigheid. Populaire activiteiten bij de zeegrotten zijn zwemmen, snorkelen, duiken, op de rotsen klimmen en klifduiken. De grotten zijn alleen bereikbaar via de zee en de hele ochtend varen er rondvaartbootjes naar de grotten om het natuurfenomeen te bekijken.

 

Het hele grottenstelsel bestaat uit zes grotkamers waarvan de Blauwe Grot de meest indrukwekkende is. De ingang van de Blauwe Grot is een mooie monumentale boog en wordt door de lokale bevolking Taht il-Hnejja oftewel “Onder de Boog” genoemd. De boog heeft een hoogte van 40 meter en een lengte van circa 90 meter en twee ingangen. De Blauwe Grot wordt blauw genoemd vanwege de opvallende kleur blauw van het zeewater en de blauwe gloed aan de binnenkant van de grotten. In de ochtend als de zon op het zeewater schijnt, weerkaatst de grot dit fluorescerende licht op de zee. Het zeewater krijgt mooie blauwtinten van licht tot donker blauw. Het magische blauwe effect is zichtbaar vanaf zonsopgang tot circa 13:00 uur.

 

Blauwalgen

 

Blauwalgen Malta

Hoewel het lijkt alsof de weerkaatsing van het zonlicht op het water het blauwe effect veroorzaakt zijn het in werkelijkheid blauwalgen of blauwwieren die dit effect veroorzaken. Door de hoge lichtconditie van de zon is er een proces van fotosynthese en de blauwalgen geven het water het fluorescerende effect. Er zijn ook andere kleureffecten in het water te zien, zoals oranje gekleurde vlekken op het water, deze worden ook veroorzaakt door de aard van de algen en is geen koraal zoals sommige schippers van de bootjes beweren.

 

Blauwalgen in grot Malta

De blauwalgen zijn bacteriën en zwemmen in water met blauwalg wordt over het algemeen afgeraden. Maar omdat het toxine gehalte van de blauwalgen bij de blauwe grot op Malta vrij laag is hebben de meeste mensen als ze gaan zwemmen geen last van huidirritatie, toch is het raadzaam om na het zwemmen bij de grot een douche te nemen.

De Blauwe Grot bezoeken is toch wel interessant om te doen, het is een leuk boottochtje en de blauwe en oranje  kleureffecten blijven magisch om te zien.