Prohodna grot

 

De Prohodna grot ligt bij het dorp Karlukovo in de provincie Lovetsj in het noordwesten van Bulgarije.

 

De grot ligt in de bergpas Iskar en is de bekendste bezienswaardigheid in het Unesco geopark Iskar-Panega; een van de grootste karst gebieden in Bulgarije.

 

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de grot in de prehistorie al werd bewoond en het zou een belangrijke locatie zijn geweest voor rituelen en ceremoniën zoals een vruchtbaarheidritueel jaarlijks op 21 maart bij het begin van de lente.

 

De Prohodna grot heeft een lengte van 365 meter en het is hiermee de langste doorgang in een grot die bereikbaar is in Bulgarije. De vertaling van de naam is gebaseerd op deze lange passage of doorgang.

 

De grot heeft twee ingangen, de kleine ingang en de grote ingang. De laagste ingang van de grot heeft een hoogte van 35 meter, de grote ingang heeft een hoogte van 45 meter. Bij de hoogste ingang van deze grot is bungeejumping een populaire sport.

 

 

Ogen grot

 

De Prohodna grot staat bekend om de twee gaten in het plafond die lijken op ogen, deze worden de Oknata genoemd of ook wel “De ogen van God” of de ramen.

 

De opvallende gaten zijn gevormd door erosie en liggen in de middelste grotkamer, het is hierdoor vooral bij zonnig weer vrij licht in de grot. Het natuurfenomeen is een keer gebruikt als een Bulgaarse filmlocatie waarbij een priester bad tot de “Ogen van God”.

 

 

De grot is gemakkelijk bereikbaar via de weg van Lukovit naar Karlukovo, er is een parkeerplaats en de locatie is gratis toegankelijk.

 

De Iskar kloof is een mooie en ruige wandelomgeving met hoge rotsen en bossen in het Pre-Balkan gebergte.

Kleinschalige en goedkope hotels in Lukovit op korte afstand van de grotten.