Regio Extremadura

 

Extremadura is een zelfstandige regio in het zuidwesten van Spanje, de hoofdstad van de regio is Merida. De regio grenst aan het land Portugal en aan de Spaanse regio’s Castilië en Leon, Madrid, Castilië-La Mancha en Andalusië. In de regio Extremadura liggen de twee provincies Caceres en Badajoz, de regio ligt niet aan de kust maar staat wel bekend om de mooie natuur en het historisch erfgoed. Informatie over de natuur, cultuur, de Extramaduraanse keuken en de vakantiebestemmingen in de regio Extremadura.

 

regio Extremadura Spanje

 

De hoogste top is de Calvitero of Torreon met een hoogte van 2.400 meter in het Castiliaans scheidingsgebergte of de Sistema Central op de grens met Castilië en Leon. Er zijn in deze regio drie Unesco werelderfgoed monumenten, dit zijn: het oude stadscentrum van Caceres, het archeologisch terrein van Merida en het koninklijk klooster van Santa Maria de Guadalupe. De Dag van Extremadura wordt jaarlijks gevierd op 8 september, deze dag valt samen met het katholieke feest van de Maagd van Guadalupe.

 

 

Natuur Extremadura

 

Extremadura is een van de minst aangetaste natuurlijke gebieden van Spanje en zelfs van Europa met uitgestrekte onaangetaste, beboste heuvels en bergen en een voor de regio kenmerkende flora en fauna.

 

Natuurgebieden in de regio zijn het nationale park en biosfeerreservaat Monfragüe, het natuurreservaat Gargant de los Infiernos, het natuurreservaat Cijara en het geopark Villuercas Ibores Jara. Het Natuurpark Taag Internationaal is een gezamenlijk natuurpark met Portugal en tevens een Unesco biosfeerreservaat. Er zijn verder nog een groot aantal natuurmonumenten en meer dan tien speciale beschermingzones voor vogels met name voor de broedende roofvogels.

 

 

Belangrijke berggebieden in de regio Extremadura zijn in het noorden de Sierra de Gata en de Sierra de Bejar, centraal ligt de Sierra de las Villuercas. In de Montes de Toledo liggen de Sierra de Montanchez en de Sierra de San Pedro en in het zuiden ligt de Sierra de Morena. In de regio Extremadura liggen twee belangrijke rivieren in het noorden de Taag en in het zuiden de Guadiana. Deze unieke landstreek is een bijzonder vogelrijk gebied en een van de meest geschikte regio’s voor een cultuur- of natuurvakantie in Spanje.

 

Extramaduraanse keuken

 

De Extramaduraanse keuken staat bekend om de eenvoud en de lage kosten, vaak wordt eten gekookt in grote potten en gedeeld met vrienden en buren.

Populaire basisingrediënten in deze keuken zijn peulvruchten, aardappelen, pompoen, kastanjes, uien, paprika en olijfolie. De goed gevulde stoofpotten van schapenvlees of varkensvlees  worden meestal gekruid met munt, knoflook, laurier en anijs. De lokale wijn Ribera del Guadiana heeft een beschermde oorsprongsbenaming, net als de Iberische ham Dehesa de Extremadura en de kaas Torta del Casar, een schapenkaas met een zachte smaak.

 

vakantiebestemmingen Extremadura

 

natuur en cultuur Extremadura

 

overige informatie