Ararat

 

De berg Ararat ligt in het oosten van Turkije in de provincie Igdir in de regio Oost-Anatolië, vlak bij de grens met Iran en Armenië.  Met een hoogte van 5137 meter is het de hoogste berg van Turkije. De Turkse naam van de slapende vulkaan is Agri Dagi maar de berg met de altijd besneeuwde toppen is bekender onder de Bijbelse naam Ararat. Er zijn twee pieken: de Kleine Ararat en de Grote Ararat. Het gebied is deel van het Nationaal Park Agri Dagi. De berg is het nationale symbool van Armenië en staat in het wapenschild van het land. De Ararat is echter vooral bekend vanwege de Ark van Noach, de ark zou op de top van deze berg zijn geland.

 

 

Ark van Noach

 

De Ararat kan ondanks lawinegevaar tegenwoordig wel worden beklommen. Vroeger dacht men dat dit onmogelijk was. Het landschap van valleien, vlaktes en bergen aan de horizon oogt tijdloos. In het Bijbelboek Genesis besloot God de mensheid uit te roeien door een zondvloed, alleen Noach en zijn gezin zouden gespaard blijven. Noach bouwde een boot voor zijn gezin en de dieren van de wereld. Daarna regende het 40 dagen en nachten en raakte de aarde door de zondvloed overstroomd. Toen het water wegtrok landde de ark van Noach volgens de Nieuwe Bijbelvertaling op het gebergte van Ararat.

 

Tijdens een expeditie onder leiding van de Britse staatsman en geschiedkundige James Bryce in 1876 werd een mogelijk overblijfsel van de ark ontdekt. Ver boven de boomgrens vond men een stuk hout dat bewerkt was met gereedschap. In de loop der jaren hebben andere bergbeklimmers van de Ararat stukken hout mee naar benden gebracht. Na een koolstof methode onderzoek van de houten delen heeft men niet kunnen vaststellen of het hout inderdaad uit de tijd van Noach stamt. Een mogelijkheid zou ook kunnen zijn dat het middeleeuwse relikwieën van monniken zijn. Voor veel monniken was de berg Ararat een pelgrimsoord en zij lieten misschien deze heilige voorwerpen achter na hun pelgrimstocht. 

 

 

Centrum van de wereld

 

Het lijkt niet mogelijk om aan te tonen of te weerleggen dat de ark van Noach op de Ararat berg is geland. Maar voor veel mensen wordt de hoogste berg van Turkije en het omliggende landschap wel gezien als een geschikte plek voor het tweede begin van de mensheid. Expeditieleider Bryce schreef over zijn ervaring: “Indien het inderdaad hier was dat de mens het eerst weer voet op de onbewoonde aarde zette, kan men zich voorstellen hoe de grote verspreiding plaatsvond en de rassen zich vanaf deze gewijde hoogten langs de loop van de grote rivieren naar de Zwarte Zee en de Kaspische Zee verspreidden. Een indrukwekkender centrum van de wereld is niet denkbaar”.

 

Er is een ruime keus uit goede hotels in de omgeving.