Karatepe

 

Karatepe ligt in de provincie Osmaniye in het zuiden van Turkije in het Taurusgebergte, 120 kilometer ten oosten van Adana. Karatepe is een oude neo-Hittietische stad met een schitterende ligging aan de westelijke oever van de Ceyhan Rivier, de archeologische opgraving ligt in het Nationaal Park Karatepe-Aslantas.

 

Karatepe werd een belangrijke neo-Hittietische stad na de ineenstorting van het Hettitische Rijk aan het einde van de twaalfde eeuw v. Chr. Aan het einde van de achtste eeuw v. Chr. en aan het begin van de zevende eeuw v. Chr. bouwde koning Azatiwada hier zijn kleine koninkrijk met op de heuvel zijn fort en rondom het fort een muur op een hoogte van circa 224 meter. Rondom het fort of het paleis lagen twee toegangspoorten, de Noord-poort en de Zuid-poort, beide poorten zijn opgegraven.

 

De historische site Karatepe werd ontdekt in 1946 en opgegraven tussen 1947 en 1957. De indrukwekkende Hittietische overblijfselen zijn eenvoudige maar krachtige stenen beeldhouwwerken die goden en ceremoniën laten zien.

 

De figuren zijn breed en soms vrij plomp en lijken niet op bijvoorbeeld de gracieuze Egyptische kunst maar zijn duidelijk gemaakt door een taai bergvolk gewend aan een ruw klimaat. Vondsten op de archeologische vindplaats Karatepe zijn twee monumentale poorten met reliëfs en pijlers van sfinxen en leeuwen, ruines en grote historische tabletten.

 

Karatepe is nu een Turks openluchtmuseum en bij de ingang is een klein museum met vondsten van de archeologische opgraving, zoals vazen en gebruiksvoorwerpen.

 

Karatepe – Aslantas

 

Nationaal Park Karatepe-Aslantas ligt op 30 kilometer van de stad Osmaniye en op 22 kilometer van de stad Kadirli in de regio Aslantas aan de oevers van de rivier Ceyhan. Het Nationaal park Karatepe-Aslantas heeft een oppervlakte van 4145 hectare en binnen het nationale park ligt de Karatepe opgraving, de Cukurova vlakte tussen de uitlopers van het Nurgebergte, ook wel Amanus gebergte genoemd, de Ceyhan rivier en de Aslantas Dam, bossen, een mediterrane begroeiing met veel plantensoorten en 185 vogelsoorten. In het nationale park ligt een grote picknickplaats waar ook tenten mogen worden opgezet voor een kort verblijf in het natuurgebied. Er zijn enkele wandelpaden in het heuvelachtige gebied maar die zijn niet altijd goed aangegeven, wel zijn er schitterende uitzichten op de omgeving en is het een mooi ruig en meestal verlaten natuurgebied.

 

Ruime keus in hotels Karatepe en de directe omgeving.