Toledo

 

Toledo in Spanje is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de Spaanse autonome regio Castilië-La Mancha. Het mooie Toledo staat wel bekend als de keizerlijke stad vanwege de rechtbank van Keizer Karel V die hier was gevestigd, maar ook als de Stad van Drie Culturen vanwege de drie culturele invloeden van christenen, moslims en joden in het verleden. De stad heeft een mooie ligging aan de rivier de Taag, er zijn veel bezienswaardigheden en de Historische stad van Toledo is nu een Unesco werelderfgoed. De historische economische basis van de stad is de metaalverwerkende industrie, met een lange traditie in het vervaardigen van zwaarden en messen vooral tussen de vijftiende en de zeventiende eeuw, maar later ook met producten van glas en keramiek. Er zijn veel souvenirs op dit gebied te koop en een mes of zwaard uit Toledo is nog steeds een begrip.

 

 

Bezienswaardigheden Toledo

 

De Oude stad ligt als een klein soort schiereliand op een bergtop met aan drie kanten de Taag Rivier die om de historische stad van Toledo heen kronkelt.

 

De Alcazar van Toledo is een fort, gebouwd in de Romeinse tijd maar later meerdere malen verbouwd. De Alcazar is gebouwd op een rots en ligt op het hoogte punt van de stad, vanaf het fort is er een mooi uitzicht op de stad.

 

De Kathedraal van Toledo is gebouwd tussen 1226 en 1493, het is een hoge kathedraal voornamelijk gebouwd in Spaanse gotische stijl. Het is zowel van buiten als van binnen een bijzonder mooie kathedraal met fresco’s.

 

 

Er zijn veel gebrandschilderde ramen, een opmerkelijk groot altaar en het altaarstuk “Transparente” zo genoemd vanwege de unieke lichtval op het monument. Het belangrijkste object is de grote monstrans van Arfe, een gouden houder voor de hostie. Bij de kathedraal ligt nog een klooster en een belangrijke kapel.

 

 

Het Kasteel van San Servando is een middeleeuws kasteel langs de oever van de Taag.

Aan de voet van het kasteel ligt de Brug van Alcantara, een Romeinse boogbrug met twee bogen en het is een cultureel monument. De Alcazar, de kathedraal, het kasteel en de brug zijn te zien op het grote schilderij “Vista de Toledo” of “Gezicht op Toledo” van de kunstschilder El Greco (1541-1614). Hij woonde de laatste jaren van zijn leven tot aan zijn dood in Toledo. De tweede brug in de stad over de Taag is de San Martin brug, een opmerkelijk lange middeleeuwse boogbrug met vijf bogen gebouwd aan het einde van de veertiende eeuw in Mudejar stijl.

 

 

Het station van Toledo is een monument in Neo-Mudejar stijl, het is zowel van buiten als van binnen een indrukwekkend gebouw met een fraaie klokkentoren.

 

Het treinstation is gebouwd in 1916 en 1917 en gerestaureerd met de komst van de hogesnelheidstrein in 2005 op het traject Madrid – Toledo.

 

De kerk Santiago del Arrabal is gebouwd in Mudejar stijl tussen 1245 en 1248, de kerk staat vlak bij de stadspoort Bisagra, ooit de belangrijkste toegangspoort van de stad.

 

Bij de stadsmuur liggen nog circa acht andere stadspoorten, zoals de monumentale Cambron poort.

 

Het El Greco museum in Toledo ligt in de Joodse wijk en bestaat uit twee gebouwen, een huis uit de zestiende eeuw met binnenplaats. Het huis is nagenoeg gelijk aan het huis waar El Greco woonde maar het originele woonhuis van de schilder bestaat niet meer.

 

Het tweede gebouw is een museum met veel werken uit vooral de latere periode van El Greco. Een van de belangrijkste werken in het museum is het schilderij “Vista y plano de Toledo” (foto rechts).

 

Toledo is een bezienswaardige en gezellige stad met een ruime keuze in goede hotels en restaurants. De stad is goed bereikbaar vanuit Madrid en de historische stad ligt aan een aantal culturele wandelroutes.