Magura Grot

 

De Magura Grot in Bulgarije ligt 22 kilometer ten noorden van Belogradchik bij het dorp Rabisha op de zuidelijke helling van de Rabishaheuvel. De Maguragrot wordt soms ook wel de Rabisha grot genoemd, het is een karstgrot met ondergrondse gangen en spelonken met een totale lengte van 2,5 kilometer en het is een van de grootste grottenstelsels van Bulgarije.

 

Sommige grotkamers zijn bijzonder groot met een lengte van 200 meter, een breedte van 50 meter en een hoogte van bijna 25 meter. In de grot is de grootste stalagmiet van Bulgarije gevonden, deze heet “gevallen den” en heeft een lengte van elf meter en een diameter van zes meter. Op de muren aan de binnenkant zijn veel grotschilderingen te zien. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de Maguragrot al ruim 7000 jaar geleden werd bewoond. De grotschilderingen op de muren stammen uit verschillende historische tijdperken, de rotstekeningen laten afbeeldingen zien van de zon, maan, sterren, jagers, jachttaferelen, exotische dieren en rituele feesten.

 

Vleermuizen Maguragrot

 

In de Maguragrot en omgeving leven veel soorten vleermuizen en veel grotschilderingen zijn versierd met de uitwerpselen van vleermuizen. De acht vleermuissoorten die in de grot voorkomen zijn de: Grote hoefijzerneus, Kleine hoefijzerneus, Paarse hoefijzerneus of Mediterrane hoefijzerneus, Ingekorven vleermuis of Wimpervleermuis, Vale vleermuis, Kleine vale vleermuis, Cappacini’s vleermuis en de Bechsteins vleermuis of de Langoor vleermuis. Circa 2000 vleermuizen overwinteren elk jaar in de grot.

 

 

Magura wijn

 

De grot heeft een constante temperatuur van 12 graden en in een van de grotkamers wordt mousserende wijn en rode wijn gerijpt vanwege de gelijkwaardige omstandigheden als in de Franse Champagne kelders. De wijnen zijn te koop onder de merknaam Magura wijn met als logo een vleermuis en worden wel de beste wijnen van Bulgarije genoemd.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De Magura Grot is een voorlopig werelderfgoed en is geopend voor bezoekers, de kwetsbare rotstekeningen mogen alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht. De openingstijden van de Maguragrot zijn van 10:00 tot 17:00 uur, in de winter tot 16:00 uur en de toegangsprijs is 5 BGN (2,50 euro).

 

Rabisha Meer

 

Het Rabisha Meer ligt direct ten noorden van de grot en wordt gevoed door ondergrondse bronnen. Het Rabishameer is het grootste binnenmeer van Bulgarije met een lengte van 2,2 kilometer, een breedte van 1,4 kilometer en een maximale diepte van 15 meter. De omgeving is een vogelrijk gebied en het meer is populair om te vissen en te zwemmen. Er wordt ook wel gekampeerd rondom het meer en in het nabij gelegen dorp Rabisha zijn een paar winkels en een restaurant. In het nabij gelegen Belogradchik zijn goedkope hotels