Sofia

 

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en ligt in het westen van het land in de Sofia-vallei aan de rivier de Iskar en gedeeltelijk aan de noordelijke voet van de berg Vitosja. De Sofia Vallei of het Sofiadal is de grootste vallei van Bulgarije en heeft een oppervlakte van 1180 vierkante kilometer, in het gebied liggen veel steden en dorpen.

 

Sofia vallei

 

Rondom de Sofia Vallei liggen bergen zoals het Balkangebergte en vijf bergpassen geven toegang tot het heuvelachtige en mineraalrijke gebied.

 

 

Sofia is de grootste stad van Bulgarije en een van de oudste steden van Europa. Er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden en stadsparken.

 

Bezienswaardigheden Sofia

 

st. Alexander Nevski kathedraal

De Alexander Nevski kathedraal is een Bulgaars-orthodoxe kathedraal genoemd naar de grootvorst Alexander Nevski (1220-1263). De grote St. Alexander Nevski kathedraal is een van de bekendste bezienswaardigheden van Sofia. De neo-Byzantijnse kathedraal is gebouwd tussen 1882 en 1912 ter ere van de ruim 200.000 Russische soldaten die sneuvelden tijdens de Russische-Turkse oorlog (1877-1878) waarbij Bulgarije werd bevrijd van de Ottomaanse overheersing.

 

De St. Sofia kerk of de Sveta Sofia kerk ligt net achter de St. Nevski kathedraal. De St. Sofia kerk is een Byzantijnse kerk gebouwd in de zesde eeuw op fundamenten van de Romeinse stad Serdika. De kerk is gewijd aan de Heilige wijsheid (logos) en is  de naamgever van de stad Sofia. Naast de St. Sofiakerk ligt een mooie botanische tuin.

 

 

Het Ivan Vazov theater is genoemd naar de Bulgaarse schrijver en dichter Ivan Vazov (1850-1921) die gezien wordt als de “vaderlijke leider van de Bulgaarse literatuur”. Het nationale theater Ivan Vazov is het oudste theater van Bulgarije en ligt in het centrum van Sofia. Het gebouw is ontworpen door Weense theater architecten en gebouwd in 1906. Tegenover het theater ligt de Stadstuin (Gradska Gradina), de Stadstuin is het oudste en grootste stadspark van Sofia. Er zijn verschillende plantensoorten, een grote fontein en in de kleine tuin aan de voorkant van het theater zijn vaak schaakspelers te zien. In 2015 werd het Junior Eurovisie Songfestival gehouden in Sofia. Het festival vond plaats op 21 november 2015 in de Armeec Arena met een bezoekerscapaciteit van circa 14.000 toeschouwers, Nederland was een van de deelnemende landen.

 

 

Het Amfitheater van Serdica is pas ontdekt in 2004, de stad Sofia heette vroeger Serdica. Het Romeinse amfitheater van Serdica werd net buiten de stadsmuren gebouwd in de 3de eeuw. Het was het grootste theater van Bulgarije en er werden vooral gevechten gehouden tussen gladiatoren en wilde dieren.

 

De Rotonda St. George of de kerk van St. Joris (Sveti Georgi) is gebouwd door de Romeinen in de 4de eeuw en staat tussen restanten van de oude stad Serdica op de binnenplaats van het Sheraton hotel (foto links).

 

 

De Sofia Synagoge ligt in het centrum van de stad vlak bij de markthal. De Sofia Synagoge is de grootste synagoge in Zuidoost-Europa, het gebouw is gebouwd in Moorse revival stijl in 1909. In de synagoge is het Joods geschiedenismuseum gevestigd.

 

Sofia musea

 

musea Sofia

 

  • Het Nationaal Archeologisch Museum is gevestigd in een voormalige moskee, er zijn bezienswaardigheden uit bijna alle archeologische tijdperken en uit alle Bulgaarse regio’s. Het archeologisch museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18:00 uur, de toegangsprijs is 10 lev (5 euro), elke laatste zondag van de maand is de toegang gratis.
  • National Art Gallery met meer dan 50.000 schilderijen en iconen is gevestigd in het voormalige Koninklijke paleis van Sofia. In hetzelfde gebouw zit ook het Nationaal Museum van Volkenkunde. Het voormalige paleis ligt aan het Prins Alexander I plein of het Battenbergplein. Het Battenbergplein is het grootste plein van Sofia en er worden regelmatig concerten gehouden.
  • In het Nationaal Natuurhistorisch Museum zijn ruim 400 soorten zoogdieren, 1200 vogels, een groot aantal reptielen, amfibieën, insecten en een herbarium van circa 1200 Bulgaarse plantensoorten te zien.

Het Nationaal Polytechnisch Museum is het belangrijkste wetenschappelijke museum van Bulgarije. Er is een grote collectie historische machines en instrumenten, van telescopen tot oude auto’s en porselein.

Het Nationaal Historisch Museum is het grootse museum van Sofia, er zijn meer dan 650.000 projecten met betrekking tot ruim 1300 jaar Bulgaarse geschiedenis. Het Nationaal Historisch Museum ligt in de wijk Boyana.

 

Boyana Kerk

 

Boyana kerk

 

De Boyana Kerk of de Kerk van Bojana is een werelderfgoed monument en ligt in de wijk Boyana, zes kilometer ten zuiden van het centrum van Sofia aan de rand van het Vitosha (Vitosja) gebergte. De Boyanakerk bestaat uit drie gedeeltes die respectievelijk in de 10de, de 13de en de 19de eeuw zijn gebouwd. In de Boyana Kerk zijn veel opvallend harmonieuze muurschilderingen te zien, de meest belangrijke fresco’s zijn die uit 1259. De kerk en de fresco’s vormen samen een van de meest complete en goed bewaarde monumenten van middeleeuwse kunst in de Balkan. Er is een ruime keuze in hotels van eenvoudig tot luxe en van goedkoop tot vrij prijzig.