Nationaal Park Retezat

 

Het Nationale Park Retezat is het eerste nationale park van Roemenië en werd opgericht in 1935, het is het kerngebied van de Retezat-Godeanu bergen en van de zuidelijke Karpaten. Het gebied ligt in de provincie Hunedoara in de historische regio Transsylvanië in het zuidwesten van Roemenie. De totale oppervlakte van het Nationaal Park Retezat is 38.047 hectare, een deel van het gebied is een Unesco biosfeerreservaat en een deel is wildernisgebied of oerbos.  

 

 

Retezatgebergte

 

In het Retezatgebergte liggen veel gletsjermeren en het nationale park heeft het grootste aantal bergtoppen van Roemenië met een hoogte van meer dan 2000 meter. In het gebied ligt ook het grootste gletsjermeer van Roemenië: de Bucura en het diepste gletsjermeer van het land: de Zanoaga (Lacul Zanoaga).

 

In totaal zijn er 80 gletsjermeren, vanwege deze meren wordt het Nationale Park Retezat ook wel het “Sprookjesland met de blauwe ogen” genoemd. Het gebied van fascinerende verhalen en de bron van vele legendes. De bergtoppen van de Retezat lijken uitgehouwen, de Roemeense naam is afgeleid van het woord voor “uitgehakt”. De bergtoppen hebben deze vorm gekregen door de IJstijden.

 

 

Peleaga en Bucura

 

De hoogste piek in het natuurgebied is de berg Peleaga met een hoogte van 2509 meter. Het Bucura Meer ligt aan de voet van de Peleaga (Varful Peleaga), het Bucura (Lacul Bucura) is het grootse gletsjermeer van Roemenie en heeft een oppervlakte van ruim 89.000 vierkante meter, een lengte van 550 meter, een gemiddelde breedte van 160 meter en een maximale diepte van 15,5 meter.

 

 

Nationaal Park Domogled-Valea Cernei

 

Ten zuiden van Nationaal Park Retezat ligt het Nationaal Park Domogled – Valea Cernei, opgericht in 2000. Beide parken zijn deel van de Retezat-Godeanu, een subgroep van de Zuidelijke Karpaten. Het Nationaal Park Domogled – Valea Cernei (Domogled  – Cerna vallei) heeft een oppervlakte van 61.211 hectare en ligt in de provincie Caras-Severin in de historische regio Transsylvanië.

 

 

De Cerna vallei is omgeven door berggebieden met aan de oostkant de Cerna en de Godeanu en aan de westkant de Valcan en de Mehedinti.

 

Grotten en Havikskruid

 

De warme grotten in het natuurgebied zijn uniek en zeldzaam. De grotten Pestera lui Adam, Grota cu Aburi en de Pestera lui Ion Barzoni hebben een temperatuur van tussen de 35 en 45 graden, hierdoor is er een unieke flora en fauna in de grotten. 

 

In beide nationale parken is een zeer soortenrijke flora en fauna met veel endemische plantensoorten. Er wordt wel verondersteld dat het Havikskruid (Hieracium) oorspronkelijk uit dit berggebied afkomstig is. In de Retezat – Godeanu zijn 34 endemische soorten van het Havikskruid gevonden.