Costa Prata

 

De Costa de Prata regio in Portugal ligt aan de kust ten noorden van de regio Costa de Lisboa en ten zuiden van de Costa Verde regio. De Costa de Prata is de Zilverkust, een relatief onbekende regio aan de westkust van Portugal. De Zilverkust is een groene regio met een aantal natuurgebieden en langgerekte “zilverkleurige” witte zandstranden en wordt vanwege de onbekendheid ook wel de “verborgen kust” genoemd. De Costa de Prata heeft een mild klimaat met in de maanden april, mei en oktober al een gemiddelde temperatuur van 20 graden en in juni, juli en september een gemiddelde van 25 graden. Augustus is de warmste maand met een gemiddelde van 30 graden maar door het milde zeebriesje is het over het algemeen niet te heet en wat koeler dan aan de meer zuidelijker gelegen regio de Algarve.

 

Costa Prata

 

 

Steden en kustplaatsen Costa Prata

 

Belangrijke steden en kustplaatsen aan de Costa Prata in Portugal zijn: de universiteitenstad Coimbra, net als Batalha een werelderfgoed. Het vestingstadje Obidos, de burchtstad Leiria, de oude stad Alcobaca met het klooster is ook een werelderfgoed of ontdek het kuuroord Caldas da Rainha of het sfeervolle Aveiro; het “Venetië van Portugal”. Ten zuidwesten van Coimbra ligt Conimbriga, het is een van de de grootst opgegraven Romeinse nederzetting van Portugal.

 

regio Costa Prata

 

Aan de Zilverkust liggen onder andere de kustplaatsen Praia da Vieira met het lange zandstrand Vieira met in het noorden de Lis rivier en in het zuiden het Leiria dennenbos. Nazare met de mooie lange witte stranden, Praia de Mira met de houten visserswoningen en het mooie strand en Figueira da Foz met de monding van de Mondego rivier en de lange brede stranden. Er liggen aan de Zilverkust nog veel rustige en relatief onbekende stranden met zelfs in de zomermaanden weinig toeristen en er zijn een aantal surfstranden.

 

Natuurgebieden Costa Prata

 

Er zijn veel natuurgebieden in de Costa Prata regio in Portugal, het meest belangrijke natuurgebied is de Serra da Estrela, een berggebied en het grootste beschermde natuurgebied van Portugal. Andere natuurgebieden in de regio zijn het Paul de Arzila of het Arzila moeras in de regio Baixo-Mondego, een natuurreservaat met veel vogelsoorten en het leefgebied van de otter. Santa Olaia, een nederzetting uit de ijzertijd ten noorden van Figueira da Foz. Het natuurpark Serras de Aire en Candeeiros in de regio Centro met onder andere grotten, voetafdrukken van dinosaurussen, verschillende zoogdieren, veel vogelsoorten en ruim 600 plantensoorten waarvan circa 25 soorten orchideeën. Bij Nazare ligt het natuurmonument de Heuvel van St. Bartholomeus. De Berlengas archipel met het Unesco biosfeerreservaat, het beschermde landschap van Serra de Montejunto, het biosfeerreservaat en Ramsar wetland Paul do Boquilobo. Grenzend aan het noordoosten van de regio Alentejo ligt het natuurpark Sao Memede en in deze omgeving nog een aantal beschermde bosgebieden met onder andere de kurkeik.

 

 

Vakantie Costa Prata

 

De ongerepte kustlijn met de lange witte of goudgele stranden en de lage duinen, het groene binnenland en de sfeervolle historische dorpjes zijn interessant voor een vakantie aan deze onbekende kust. Het is een mooi gebied om te wandelen, fietsen, surfen, stadjes te verkennen of te relaxen aan een van de zonnige stranden. De regio Costa Prata grenst aan de regio Costa Verde en tijdens een vakantie naar Portugal zijn de zilverkust en de groene regio dan ook prima te combineren. Vanwege de gunstige ligging kunnen ook de steden Porto en Lissabon in een dag bezocht worden.

 

Vakantiebestemmingen Costa Prata en natuur en cultuur Costa Prata van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen
Costa Prata

 

natuur en cultuur
Costa Prata

 

overige informatie