Voneshta Voda

 

Voneshta Voda in Bulgarije ligt 26 kilometer ten zuiden van de stad Veliko Tarnovo, het dorp ligt in een groene heuvelachtige omgeving op een hoogte van 462 meter aan de voet van het Balkan gebergte of ook wel de Stara Planina bergen genoemd. Het dorp staat bekend om de gemengde bossen in de heuvels rondom het dorp, het krachtige bronwater en als geboorteplaats van Filip Totyu. Voneshta Voda is goed bereikbaar via de doorgaande weg van Veliko Tarnovo naar Nova Zagora en er zijn twee bushaltes met een verbinding naar omliggende dorpen en de twee nabij gelegen steden. In het dorp zijn hotels, vakantiehuizen, een kerk, een postkantoor, een stadhuis, een supermarkt en enkele cafés.

 

 

De Spahotels in Voneshta Voda worden het hele jaar door bezocht, het sterk ruikende bronwater wordt wel gedronken maar wordt vooral gebruikt voor balneotherapie of balneologie; het baden in het bronwater. Het bronwater bevat waterstofsulfide en wordt gebruikt voor het reguleren van de bloeddruk en het afremmen van ontstekingsprocessen en bij oxidatieve stress ontstaan door onder andere medicijnen, obesitas of depressie maar ook bij aandoeningen aan de luchtwegen en huidziekten. Het bronwater is afkomstig uit de bergen waar ook de dorpen Garnevtsi liggen, het boven- en benedendorp Garnevtsi zijn gehuchten met enkele huizen in de bergen en sinds 1974 onderdeel van Voneshta Voda.

 

Filip Totyu

 

 

Filip Totyu was een Bulgaarse revolutionair en geboren in 1830 in de bergen rondom Voneshta Voda, zijn werkelijk naam was Todor Todorov Topalov. Na een conflict met de Ottomanen werd hij een woiwode; een militaire commandant. Hij was de leider van een groep opstandelingen in de bergen rondom Veliko Tarnovo, Elena en Nova Zagora, verzetsstrijders tegen het Ottomaanse rijk en vrijheidsstrijders voor het volk. Dit soort groepen werden gezien als helden, vergelijkbaar met de legende van Robin Hood, ze stalen van de bezetter en gaven aan de armen. Voor zijn veiligheid werd hij Filip Totyu genoemd en hij was een vrijheidsstrijder tot aan de bevrijding van Bulgarije in 1878. In Voneshta Voda staat centraal in het dorp een groot standbeeld van Filip Totyu en zijn geboortehuis is nu een museum. In het museum Totyu is een tentoonstelling te zien over het leven en de strijd van de volksheld Filip Totyu.

 

 

Voneshta Voda ligt in een mooie groene wandelomgeving met korte en langere wandelroutes, in de bossen rondom het dorp leven onder andere veel soorten vogels, reeën en edelherten. Het is een populaire omgeving voor schoolreisjes en voor een vakantie vanwege de natuur, de zuivere berglucht en het helende bronwater en vooral de wellness hotels bij het dorp zijn regelmatig volgeboekt, in de directe omgeving is er een ruime keus in hotels en guesthouses .

 

vrijstaand huis in de bossen te koop