Bellapais

 

 

 

Bellapais of Beylerbeyi ligt negen kilometer ten zuidoosten van Girne in Noord-Cyprus in het Kyrenia gebergte, in het dorp liggen een aantal huizen en de restanten van de Bellapais abdij. Het wordt gezien als een van de mooiste klooster ruïnes in het hele Middellandse Zee gebied.

 

Bellapais ligt op een hoogte van 220 meter en heeft mooi uitzicht op de stad Girne (Kyrenia) en op de omgeving.

 

 

Bellapais Abdij

 

De Bellapais Abdij of de Abdij van Vrede, werd in het verleden ook wel de Witte Abdij genoemd vanwege de witte habijten van de norbertijnen. De Bellapais abdij bestaande uit een kerk en een klooster is gebouwd rond 1198 voor de augustijner kanunniken afkomstig uit Jeruzalem, zij werden later opgevolgd door de norbertijnen. Koning Hugh de IV leefde in de abdij tussen 1324 en 1359. De abdij staat op een rots met aan een kant een steile wand van 30 meter hoog. Er zijn onder andere, mooie gotische spitsbogen, een indrukwekkende refter (eetkamer), kloosteringang met fresco’s, werkkamers met schilderingen en beeldhouwwerken en een schatkamer te zien. De kerk van de Bellapais abdij is gebouwd in de dertiende eeuw en grenst aan de binnenplaats.

 

De Engelse schrijver Lawrence Durrell woonde in de jaren ’50 in Bellapais, in zijn boek boek Bitter Lemons (1957) beschrijft hij de schoonheid van het klooster en noemt het: “Een van de meest betoverende gotische restanten van de Levant”. Levant of het Morgenland is een historische naam voor het gebied ten oosten van de Middellandse Zee.

 

Openingstijden en entree

 

In de voormalige abdij worden nu nog lezingen en concerten gehouden en elk jaar is er aan het begin van de zomer, eind mei of begin juni,  een muziekfestival (klassieke muziek) met lokale muzikanten. In de zomermaanden zijn de openingstijden van Bellapais elke dag van 09:00 tot 19:00 uur, in de wintermaanden van 09:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 17:00 uur. Bij de ruïne van het klooster ligt een klein restaurant. In de omgeving liggen nog de restanten van enkele boerderijen. De entreeprijs is 5 Turkse Lira of 1,50 Euro (2017).

 

Panagia Apsinthiotissa

 

De Panagia Apsinthiotissa ligt iets ten zuiden van Bellapais aan de zuidelijke voet van het Pentadaktylos gebergte bij het dorp Kanakkoy (Noord-Cyprus) of in het Grieks bekend als de plaats Sychari.

 

De Panagia Apsinthiotissa is een Grieks-orthodox klooster, de naam staat voor Maria (Panagia) en Absint.

De naam is afkomstig van de teelt van Absintalsem (Artemisia absinthium), een plant die hier groeide en werd gekweekt en waar het Mariabeeld werd gevonden. De abdij bestaat uit een klooster en een kerk en werd vermoedelijk gebouwd in de 12de eeuw. De kerk en het klooster zijn gratis te bezichtigen.