Leliefamilie

 

De Leliefamilie, Liliacaea, is een plantenfamilie met ruim 700 soorten volgens de nieuwe plantenindex van Christenhusz & Byng 2016. De Leliefamilie bestaat uit 15 of 16 geslachten, in Europa groeien een aantal soorten in het wild of ze zijn gecultiveerd als tuinplant.

 

Fritillaria

 

De Fritillaria is een geslacht binnen de Leliefamilie met circa 120 soorten, de naam is afkomstig van het Latijnse woord voor “dobbelsteenbeker”. De Kievitsbloem, Fritillaria melegris, groeit in het wild vooral in Midden-Europa en is de enige soort die in het wild in Nederland voorkomt. De meeste soorten binnen het geslacht Fritillaria groeien in het wild in Zuid-Europa, in Turkije komen 30 soorten Fritillaria voor, in Griekenland ruim 20 en in Italië 8.

 

 

Specifieke soorten in Griekenland zijn onder andere de Fritillaria graeca, de Fritillaria messanensis, de Fritillaria rhodia en de Fritillaria pontica. De plant bloeit in Zuid-Europa vooral in velden vanaf februari tot mei met een hoogte van 20 tot 40 centimeter en met 1 tot 3 bloemen. Een bekende gekweekte soort is de Keizerskroon, de Fritillaria imperiales.

 

Geelster  –  Gagea

 

Geelster of Gagea is een geslacht binnen de Leliefamilie, het is een groot geslacht met circa 200 soorten waarvan er circa 23 soorten in Europa bloeien. Het geslacht is vernoemd naar de natuuronderzoeker Sir Thomas Gage. Geelster soorten die onder ander in Europa groeien zijn: Bosgeelster, Akkergeelster en Weidegeelster.

 

 

Lelie  –  Lilium

 

Het geslacht Lelie wordt wel de “ware lelies” genoemd, de meeste soorten hebben grote opvallende bloemen. Veel andere plantensoorten hebben wel “lelie” in de naam staan maar het zijn geen “ware lelies”. De Lelie groeit in het wild in grote delen van Europa en er zijn circa 100 soorten.

 

Madonnalelie  –  Lillium candidum

 

De Madonnalelie groeit in het wild in onder andere Griekenland en op de westelijke Balkan en is genaturaliseerd in onder andere Frankrijk, Italië en op de Canarische Eilanden. De Madonnalelie staat symbool voor zuiverheid en wordt ook wel de lelie van het evangelie genoemd. In het Paleis van Minos in Knossos op Kreta zijn fresco’s gevonden met afbeeldingen van de Madonnalelie. De plant bloeit met mooie witte zuivere bloemen en een zoete geur vanaf half april tot eind juni.

 

Turkse lelie  –  Lilium martagon

 

 

De Turkse lelie groeit in het wild niet alleen in Turkije maar ook in landen als Griekenland en Portugal. Het woord martagon is afgeleid uit het Turks en staat voor het woord tulband (hoofddeksel) vanwege de karakteristieke teruggeslagen vorm van de bloemblaadjes. De kleur van de bloem varieert van lichtroze tot paars naar karmozijnrood met donkere vlekjes. Ander namen voor de Turkse lelie zijn Turkse kaap lelie, Lelie van Istanbul of Sultan lelie. De plant kan een hoogte bereiken van circa 1,5 meter en bloeit in de zomer vanaf eind juni tot eind augustus.

 

 

Paddenlelie  –  Tricyrtis

 

De Tricyrtis is een geslacht binnen de Leliefamilie, maar geen “ware lelie”. De Paddenlelie of de Tricyrtis wordt ook wel Armelui’s orchidee genoemd. De plant is in Europa veel te zien als tuinplant en is bij niet al te strenge vorst winterhard. Er zijn circa 20 soorten, de meest bekende soorten zijn de Tricyrtis hirta en de Tricyrtis formosana. De Latijnse naam van de plant verwijst naar de bloeiwijze van de bloem: Thyrsus en de staf van Dionysos uit de Griekse mythologie.

 

Tulp  –  Tulip

 

De Tulipa is ook een geslacht binnen de Leliefamilie. De Tulp (Tulipa) groeit van oorsprong onder andere in Zuid-Europa, de Balkan en Turkije. Er zijn circa 75 wilde Tulpen soorten en talloze gekweekte varianten.