Zagreb

 

Zagreb Kroatie

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië, de stad ligt aan de Sava rivier en aan de voet van het Medvenica gebergte in het noorden van het land. Zagreb is het grootste stedelijke gebied van het land met ruim 1 miljoen inwoners en het belangrijkste economische centrum van Kroatië. Zagreb werd oorspronkelijk gebouwd op de twee heuvels Kaptol en Gradec. Het oostelijk gelegen Kaptol werd vooral bewoond door geestelijken, Gradec werd vooral bewoond door handelaars en ambachtslieden.

Op korte afstand van de stad ligt het treinstation Glavni kolodvor, het mooie gebouw is oorspronkelijk gebouwd in 1892 en het station van Zagreb is het grootste treinstation van het Kroatië.

 

Bezienswaardigheden Zagreb

 

De twee vroegere stadsgedeeltes Gradec en Kaptol vormen nu gezamenlijk de bovenstad en wordt Gornji Grad of Gornji Grad Medvescak genoemd, Donji Grad is de benedenstad. Het hoogteverschil tussen de bovenstad en de benedenstad van Zagreb wordt verbonden door smalle straatjes. Een andere verbinding is de Zagreb Funicular, een tandradbaan met twee blauwe cabines. Het derde deel van Zagreb is uitgegroeid op de Sava vallei en wordt Novi Grad, de nieuwe stad, genoemd. Zagreb is een opmerkelijk culturele stad met veel theaters, musea en historische bezienswaardigheden. Jaarlijks zijn er veel internationale tentoonstellingen en bekende festivals.

 

 

Bezienswaardigheden in de bovenstad zijn onder andere de Kathedraal van Zagreb, de St. Marcuskerk met op het dak het wapen van Zagreb gelegen aan het Marcusplein en de Sabor en de parlementsgebouwen. In het centrum liggen ook een aantal stadsparken en bezoek vooral de sfeervolle Tkalciceva straat met de vele terrasjes en de restaurants. Op het Dolac marktplein is elke dag een boerenmarkt met groente en fruit en veel zelfgemaakte gerechten van boeren uit de omgeving. De Dolacmarkt is de grootste en meest bezochte markt van Zagreb.

 

De benedenstad is een ruim opgezette stad met parken en pleinen, bezienswaardigheden in de Donji Grad zijn onder andere de bloemenmarkt, het Kroatische nationaal theater, het Huis voor schone kunsten en het Jelacic Plein met de Mandusevac fontein. Aan het Marulic Plein liggen faculteiten van de Zagrebse universiteit en het nationaal archief, achter de gebouwen van het nationale archief liggen de botanische tuinen. De botanische tuinen zijn aangelegd in 1890 en er groeien veel zeldzame plantensoorten.

 

 

Het Maksimir park grenst aan Donji Grad en is een van de grootste parken van Zagreb, het park is gemakkelijk met de tram te bereiken. In het grote park groeien veel bomen en er zijn veel verschillende planten- en dierensoorten, verder zijn er ligweides en vijf meren, het Maksimir park werd opgericht in 1787 en is het oudste openbare park van Zagreb.

Jarun ligt in het zuidwesten van Zagreb, Jarun is een sport- en recreatiepark met een verbinding naar de Sava rivier. Het park is genoemd naar het Jarunmeer, in het meer kan men roeien, waterfietsen, zeilen, surfen en zwemmen. In het park is joggen, rolschaatsen en skateboarden populair. Rond het Jarunmeer liggen cafés en nachtclubs en jaarlijks wordt er een openlucht muziekfestival georganiseerd.

 

Mooiste Europese bestemming

 

In de top 10 Mooiste Europese bestemmingen 2017 van Lonely Planet staat Zagreb dit jaar op plaats 1. Zagreb is volgens Lonelyplanet “een onstuimige mix van gewaagde architectuur en zonovergoten pleinen vol met koffiedrinkers”. Met de opening van de vernieuwde luchthaven is Zagreb gemakkelijker bereikbaar dan ooit en bij het lokale bureau voor toerisme is veel informatie beschikbaar over de bezienswaardigheden van de stad, de culturele activiteiten en de uitgaansmogelijkheden. In en rond de stad zijn veel hotels in verschillende prijsklassen, het is nuttig om van te voren een reservering te maken want tijdens internationale festivals zijn de hotels over het algemeen volgeboekt.