Moederdag

 

De Amandelboom is volgens de Griekse mythologie ontstaan door Rhea, de moeder van Zeus. Vanuit de verering voor godin Rhea is volgens de mythologie Moederdag ontstaan.

 

Amandelboom

 

De Amandelboom (Prunus dulcis) bloeit al vroeg in het voorjaar en heeft een uitbundige bloei. De bloemen van de zoete amandelboom zijn in geopende staat wit met een roze hartje, in de knop kleurt de bloemknop lichtroze.  De Amandelboom krijgt na de bloei vruchten, de amandel noot in deze vrucht is rijp aan het eind van de zomer of het begin van  de herfst. De amandelboom is een gecultiveerde boom in landen als Spanje, Portugal en Griekenland en bloeit in het mediterrane klimaat al vanaf half februari. In Griekenland in de regio Magnisia op de Pilion en op de Sporaden is nu de grootste productie van amandelen.

 

Amandelen

 

Er zijn zoete en bittere amandelen, de bittere amandel is vanwege de stof amygdaline niet geschikt voor consumptie maar de olie van de noot wordt wel verwerkt in gerechten voor het aroma. De Romeinen noemden de amandel: Griekse noot (nux graeca). De zoete amandel wordt gezien als een gezonde noot en de bomen worden voor de productie van zoete amandelen op grote schaal gekweekt. De noot wordt in veel producten verwerkt zoals marsepein, vulling in gebak, toetjes en curries.

 

Griekse mythologie en moederdag

 

De bloeiende amandelboom komt terug in talloze mythes en inspireerde onder andere Vincent van Gogh om de boom regelmatig te schilderen. In Griekenland zijn veel mythen waarin de amandelboom een rol speelt. In de Griekse mythologie waren de titanen zonen en dochters van Gaia en Ouranos. Gaia was de oermoeder of de aarde en Ouranos de hemel. In het Latijns bekend als Tellus en Uranus. Rhea was één van de titanen en ze werd onder andere vereerd als de moeder der goden of de moedergodin. Op de bergtop Ida Psiloritis in het Idagebergte op Kreta werd Rhea vereerd als de moeder van Zeus.

 

 

De amandelboom zou ontstaan zijn uit een druppel bloed van de Griekse godin Rhea, de moeder van de goden. Het hart van de bloem van de amandelbloesem staat symbool voor deze druppel bloed. Vanuit de culturele rituelen die werden gehouden voor Rhea zou Moederdag zijn ontstaan en deze traditie werd later in Rome overgenomen.

 

Volgens een andere Griekse mythe dacht Phyllis dat haar geliefde Demophon van Athene, haar had verlaten voor een ander en ze pleegde zelfmoord. Na haar dood veranderden de goden haar in een amandelboom. Demophon keerde terug, zijn hart brak en hij omarmde de amandelboom Phyllis die daarop in bloei kwam. Zo staat de bloeiende amandelboom voor de eeuwige liefde.

 

Griekse huwelijken of wittebroodsweken worden nu nog regelmatig gevierd in de idyllische omgeving van cultuur en bloeiende amandelbomen, zoals in Olympia . De combinatie van de witte bruidsjurk en de zachtroze bloesem zorgt voor een schitterende fotoreportage. Op elk Grieks huwelijk wordt er Koufeta uitgedeeld, Koufeta zijn gesuikerde amandelen.