Kreta

 

Kreta is het grootste Griekse eiland van de vele eilanden in Griekenland. Kreta ligt in het zuiden van Griekenland en heeft een oppervlakte van 8336 vierkante kilometer. Het eiland is onderverdeeld in vier regio’s: Rethymnon, Iraklion, Lassithi en Chania, de hoofdstad van het eiland is Iraklion. Kreta heeft een ruige natuur en is bergachtig, de hoogste berg is de Ida Psiloritis met een hoogte van 2456 meter gelegen in het Idagebergte. In het oosten ligt het Diktigebergte (2148 meter) met de Lassithi hoogvlakte, in het zuiden de berg Kedros (1777 meter) met de Amarivallei en in het westen de Lefka Ori, de Witte Bergen (2452 meter) met de diepste grot van Griekenland, de Omalos vlakte, de Imbroskloof en de Samariakloof. Het enige natuurlijke zoetwatermeer op Kreta is Lake Kournas bij Georgioupoli regio Chania. De diepste grot van Griekenland is de Gourgouthakas, deze grot ligt in de Lefka Ori. De ingang van de Gourgouthakas ligt op een hoogte van 1.450 meter en de bodem van de grot ligt op een diepte van 1.208 meter.

 

Kreta heeft een lange kustlijn van circa 1046 kilometer en talloze stranden, rondom Kreta liggen veel rotsen en kleine eilanden of schiereilanden zoals: Elafonissi, Gavdos, Gavdopoula, Chrissi, Spinalonga, Paximadia, Koufonissi, Dia en het schiereiland Gramvousa. Kreta was rond 1600 v. Chr. het centrum van de Minoïsche beschaving, een van de vroegste Europese beschavingen. Na de Minoïsche tijd volgde de Romeinse periode, de Arabische periode, de Venetiaanse heerschappij, de Ottomaanse heerschappij en het huidige Kreta. Deze periodes van overheersing hebben een rijke cultuur op het eiland achter gelaten.

 

Iraklion

 

 

Iraklion, de hoofdstad van Kreta ligt centraal in het noorden op het eiland, het is een mooie en sfeervolle stad met een indrukwekkend fort en een belangrijk archeologisch museum.

 

Rethymnon

 

 

Rethymnon ligt in het noorden van Kreta, 80 kilometer ten oosten van Iraklion. Rethymnon is een sfeervolle stad met een Venetiaanse haven, oude huizen en een groot fort, het Rethymnon Fortezza.

 

Bezienswaardigheden in de omgeving zijn het Arkadi klooster, de Melidoni grotten, de traditionele nederzettingen Atsipopoulo en Roussospiti en het bergdorp Argyroupoli (Zilverstad) met veel bronnen. In de omgeving van Atsipopoulo groeit de bijzondere eikensoort Quercus macrolepis oftewel de Valonia eik. Het zijn grote bomen met grote eikels in de napjes, de napjes werden gebruikt als looimiddel en verfstof, de eikels van de Valonia worden wel gegeten. De beschermheilige van de eik was Agia Zoni, zij beschermde de boom tegen ziektes. Dankzij de productie van de Valonia eikels was Atsipopoulo vroeger een van de rijkste dorpen van Kreta.

 

Agios Nikolaos

 

Agios Nikolaos ligt in de regio Lassithi aan de oostkust van Kreta en is een van de eerste toeristische plaatsen op Kreta. De haven van Agios Nikolaos is verbonden met het Voulismeni Meer. Het Voulismenimeer is een zoetwatermeer met een diameter van 137 meter en een diepte van 64 meter. Volgens een Griekse legende was het echter een bodemloze vijver waarin de godin Athena zo’n 3.000 jaar gelden baadde.

 

In de zomer is het Voulismenimeer het middelpunt van culturele activiteiten met onder meer Kretenzische avonden met traditionele gerechten, muziek en dans.

 

Met Pasen, Oudjaar en in de Griekse Zeeweek wordt er vuurwerk afgestoken. In Agios Nikolaos is een archeologisch museum met een verzameling kunstvoorwerpen van de Minoïsche tijd tot aan de Middeleeuwen. Een belangrijk deel van de collectie bestaat uit vondsten van Minoïsche graven bij Agia Fotia. De kustplaats Agios Nikolaos is een mooie uitvalsbasis om het nabijgelegen Elounda strand, Spinalonga en het eilandje Kalidonia met het grote Venetiaanse fort te bezichtigen.

 

Chania

 

Chania ligt aan de westkust van Kreta aan de voet van de Witte Bergen (Lefka Ori). Het is een bijzonder sfeervolle plaats met een Venetiaanse vuurtoren en magazijnen en de oude wijk Kastelli. Er is een scheepvaartmuseum met veel informatie en modellen van Venetiaanse schepen. In het archeologisch museum van Chania zijn vondsten te zien uit de oude stad Kydonia. De stadstaat Kydonia met het Minoïsche paleis lag bij de natuurlijke haven van Chania op de Kastelli heuvel.

 

Vakantiebestemmingen Kreta en natuur en cultuur Kreta van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Kreta

 

natuur en cultuur Kreta

 

overige informatie Kreta