Kaap Sounion

 

Kaap Sounion is de meest zuidelijke punt van Attika en van de Atheense Rivièra in Griekenland. Kaap Sounion (Soenion) ligt 68 kilometer ten oosten van Athene. De kaap steekt bijna loodrecht op uit zee en boven op de Kaap Sounion staat de Tempel van Poseidon, het is een mooie en fascinerende plaats.

 

 

Homerus benoemde de kaap in de Odyssee in een passage over de terugreis van Troje: “Toen bereikten we Sounion, de heilige kaap voor Athene”. Kaap Sounion was eindelijk thuiskomen na een lange en gevaarlijke zeereis en voor menig zeevaarder op de Egeïsche Zee een belangrijk herkenningspunt.

 

Tempel van Poseidon

 

De Tempel van Poseidon is een Dorische peripteros tempel van zes bij dertien zuilen. Bij een zogenaamde peripteros tempel is de naos (de binnenruimte) omringd door vrijstaande zuilen. In de zesde eeuw v. Chr. werd Poseidon, de mythische god van de zee, al op deze plaats vereerd.

 

De Tempel van Poseidon werd gebouwd rond de jaren 440-445 v. Chr. in de Gouden Eeuw van Perikles (Pericles) toen Athene rijk en machtig was. Volgens historicus William Bell ontwierp een leerling van de architect Iktinos (Ictinus) de Poseidontempel. De vorm van de tempel en de afmetingen zijn bijna gelijk aan die van de tempel van Hephaistos in de wijk Monastraki in Athene.

 

De tempel staat op een verhoogde vloer, de stylobaat, deze vloer heeft een lengte van 31,12 meter en een breedte van 13,47 meter. De zuilen van de tempel zijn zes meter hoog met een diameter van één meter. Het marmer voor de zuilen kwam uit de groeve van Agrileza in het nabijgelegen Laurion. In de zuilen zitten 16 verticale groeven (cannelures) meestal waren dit 20 cannelures in Dorische zuilen maar bij de Tempel van Poseidon werden 16 groeven aangehouden om de ribbels beter tegen het zeewater te beschermen. De naos of de cella is de binnenruimte van een tempel (naos = grieks, cella=latijn). Voor de naos lag de pronaos, een kamer voor de eigenlijke binnenruimte, achter de naos lag de opisthodomos, de schatkamer. De pronaos en de opisthodomos werden beiden met twee zuilen afgesloten. Een groot deel van de zuilen zijn bewaard gebleven en te bezichtigen.

 

 

Het hele gebied van de kaap was versterkt als fort met muren en uitkijktorens met als doel het beschermen van Athene voor aanvallen vanaf zee. Het uitzicht vanaf Kaap Sounion is indrukwekkend en halverwege de heuvel liggen nog wat restanten van een tempel gewijd aan Athena. Vondsten van de archeologische opgraving zijn te zien in het archeologisch museum in Athene.

 

 

Openingstijden en entreeprijs

 

In de zomermaanden is Kaap Sounion geopend van 08:00 uur tot zonsondergang, in de wintermaanden geopend van 09:30 uur tot zonsondergang. Elk jaar in augustus bij de laatste volle maan van de zomer is er een muziek- en theater festival. De entreeprijs voor de archeologische opgraving is € 8,- per persoon, 65+ is € 4,- per persoon en onder de 18 gratis entree (2019). Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, laatste weekend van september (European Heritage Days), 28 oktober en elke eerste zondag van de maand in de maanden november tot en met maart.