Costa Verde

 

De Costa Verde regio in Portugal ligt in het noordwesten van het land, de betekenis van de naam is de “Groene Kust”. De Costa Verde is dan ook de meest groene kust van Portugal met een dichte en bosrijke vegetatie. De Groene Kust heeft een mediterraan klimaat en relatief veel regenval, de zomers zijn vrij warm en droog en de winters zijn mild met veel regen.

 

Costa Verde Portugal

 

Steden en kustplaatsen Costa Verde

 

Belangrijke steden en dorpen aan de Costa Verde in Portugal zijn: de mooie havenstad Porto met het historisch centrum (werelderfgoed) en de traditionele Rabelo boten met de Port wijn. Rondom Porto liggen de kustplaatsen Matosinhos en Vila Nova de Gaia. De kustplaatsen Espinho en Povoa de Varzim zijn toeristische bestemmingen met golfbanen, hotels en casino’s, maar vooral in Povoa de Varzim en omgeving zijn ook veel bezienswaardigheden.

 

 

De meer authentieke kustplaatsen met weinig toerisme zijn onder andere de Caminha, Esposende, Viana do Castelo, Vila do Conde en in het zuiden het mooie Aveiro, het “Venetie van Portugal”. Bij deze kustplaatsen liggen vaak mooie en rustige lange zandstranden. In het binnenland van de Portugese regio Costa Verde liggen ook een aantal bezienswaardige steden zoals Braga en Guimaraes met het historische centrum en werelderfgoed in het Minho gebied. Barcelos met de beroemde Haan van Barcelos en Amarante aan de Tamega rivier met het klooster Sao Goncalo.

 

Natuurgebieden Costa Verde

 

In de Costa Verde regio in Portugal liggen veel natuurgebieden, het belangrijkste natuurgebied is het nationale park Peneda-Geres met het biosfeerreservaat Geres-Xures in de regio Minho. De bijna 900 kilometer lange Douro rivier ook wel “gouden rivier” genoemd stroomt gedeeltelijk door deze regio en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij de stad Porto. De andere vijf beschermde natuurgebieden in de Costa Verde zijn: 1) Corno do Bico centraal gelegen in het noorden van de regio. 2) De wetlands met de Lagune van Bertiandos en de Lagune van Sao Pedro de Arcos bij Ponte de Lima. 3) Het natuurpark Noord-Littoral (Litoral Norte) met de mooie duinen, stranden en veel soorten planten en vogels ligt iets ten zuiden van Viana do Castelo. 4) Het natuurpark Alvao iets ten oosten van Amarante met het indrukwekkende bergachtige landschap, de rivieren, berggeiten en steenarenden. 5) Het natuurreservaat Duinen van Sao Jacinto bij Aveiro met een mooi duingebied, zeevogels en wandelpaden.

 

 

Costa de Prata

 

Costa Verde kust

Ten zuiden van de regio Costa Verde ligt de Portugese regio Costa de Prata, de Zilverkust van Portugal, met onder de bezienswaardige stad Coimbra met de fadohuizen en het werelderfgoed de Universiteit van Coimbra met het gebied Alta en Sofia. Het werelderfgoed en een van de Zeven wonderen van Portugal het Klooster van Batalha ligt ten zuiden van Leiria. Een populaire kustplaats aan de Costa de Prata is Praia da Vieira met het lange zandstrand Vieira met in het noorden de Lis rivier en in het zuiden het Leiria dennenbos. Een bekend natuurgebied in de Costa de Prata is het natuurpark Serra da Estrela.

 

Vakantie Costa Verde

 

De Costa Verde is een relatief onbekende regio voor een vakantie in Portugal met veel mooie en rustige vakantie bestemmingen, een schitterende natuur met duingebieden, eindeloze zandstranden, bossen, bergen, beschermde natuurgebieden, bezienswaardige steden en pittoreske dorpen. Het noorden en noordwesten van Portugal is een bijzonder mooie regio om te ontdekken met veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen of voor een bijzondere vakantie met de kinderen, een rondreis of om vanuit een van de mooi en rustig gelegen vakantiehuizen of appartementen zelf de Costa Verde te gaan verkennen.

 

Vakantiebestemmingen Costa Verde en natuur en cultuur Costa Verde van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen
Costa Verde

 

natuur en cultuur
Costa Verde

 

overige informatie