Balearen

 

De Balearen is een archipel van zes eilanden, deze eilandengroep is een autonome regio van Spanje. Het totale oppervlakte van de Balearen (Islas Baleares) is bijna 5.000 vierkante kilometer, de hoofdstad van de archipel is Palma de Mallorca en deze ligt op het eiland Majorca. De vlag van de Balearen heeft horizontaal, vijf gele strepen en vier rode strepen met in de linkerbovenhoek een donkerpaarse rechthoek met een wit kasteel en een kazerne, afgebeeld als een muur met vijf torens.

vlag Balearen

De zes Spaanse Eilanden van de Balearen zijn: Majorca, Minorca, Ibiza, Formentera, Cabrera en Dragonera. Rondom deze eilanden liggen nog veel kleine eilandjes.

 

De Balearen hebben in totaal ruim 1,1 miljoen inwoners, ongeveer 2,3% van de totale Spaanse bevolking.

Er komen circa 10 miljoen toeristen per jaar naar de Balearen en de eilanden zijn zowel een zomervakantie bestemming als een winterzon bestemming vanwege het milde klimaat. De Balearen hebben een aangenaam mediterraans klimaat met in de zomer een gemiddelde temperatuur van 23 graden en in de winter circa 16 graden.

 

Majorca is het grootste Spaanse eiland in de Balearen. Het is een groen eiland met veel bezienswaardigheden, het mooie Serra de Tramuntana gebergte en het natuurpark s’Albufera met een wetland. Op korte afstand van Majorca ligt het eiland Cabrera dat in zijn geheel deel is van het nationaal park Cabrera Archipel. Het eiland Dragonera ligt ook op korte afstand van Majorca en is in zijn geheel een deel van het natuurpark Sa Dragonera.

 

Ibiza is het meest westelijk eiland en ligt het meest dichte bij het vasteland van Spanje met een afstand van circa 90 kilometer. Rond Ibiza liggen veel kleine eilandjes zoals Espalamdor en het mythische eiland Es Vedra. Ibiza heeft nogal de naam om het uitgaanseiland bij uitstek te zijn maar Ibiza is veel meer dan dat, het is ook een groen eiland met rotsachtige baaien, stranden, schitterende uitzichten en een groen binnenland met goede wandelpaden. Een groot deel van het Spaanse eiland Ibiza is een natuurlijk en cultureel Unesco werelderfgoed.

 

Minorca is het groenste eiland in de Balearen archipel en het meest oostelijke eiland. Het landschap is afwisselend en de ontwikkelingen qua toerisme is relatief beperkt gebleven. Minorca is in zijn geheel een Unesco biosfeereservaat. Verspreid over het eiland liggen een aantal oude nederzettingen, deze opgravingen stammen uit de Talaiotic Cultuur en de meeste bouwwerken ter wereld uit dit tijdperk staan op het Spaanse eiland Minorca. 

 

Formentera is het kleinste bewoonde eiland in de Balearen archipel, het meest onbekende eiland en het meest rustige eiland. Formentera is ook een mooi groen eiland met schitterende kliffen en witte stranden. Op Formentera ligt het natuurpark Ses Salines met op korte afstand het strand Playa de Ses Illetes dat een van de mooiste Europese stranden wordt genoemd. Het natuurpark Ses Salinas ligt deels op Ibiza en deels op Formentera, het is een bijzonder mooi wetland met flamingo’s in de Estany Pudent lagune en een rijke inheems flora en fauna.

 

De Spaanse Balearen Eilanden zijn een mooie vakantiebestemming met een bijzonder ruime keus voor wandelaars, fietsers, rustzoekers, een vakantie met kinderen, een zon- en strandvakantie en van all inclusive resorts tot kleinschalige en authentieke accomodaties op uniek locaties.

 

Vakantiebestemmingen en natuur en cultuur Balearen Eilanden: