Mastichari

Mastichari is een kleine havenplaats centraal gelegen aan de noordkust van het Griekse eiland Kos en ligt 20 kilometer ten westen van Kos-stad. Mastichari heeft een lang zandstrand en het water loopt langzaam af in zee, voor surfers is de branding ideaal en er zijn veel watersportmogelijkheden. Mastichari is redelijk toeristisch ontwikkeld maar niet te massaal en de accommodaties zijn meestal kleinschalig. Er zijn goede visrestaurants en een aantal winkeltjes, de prijzen liggen hier wat lager dan in Kos-stad. Als uitvalsbasis tijdens de vakantie ligt Mastichari rustig en toch centraal en er is een regelmatige busdienst naar Kos-stad. Iets buiten het dorp ligt een waterpretpark en er zijn restanten te zien van de vroegchristelijke basiliek Agios Ioannis met mooie mozaïekvloeren. Jaarlijks is er in de zomer in het dorp een wijnfestival met veel lokale Griekse wijnsoorten, lokale gerechten, muziek en dans.

 

Mastichari Kos

In de haven van Mastichari staat een standbeeld van Poseidon (of Neptunus). Vanaf Mastichari is er uitzicht op het eiland Kalymnos, dit eiland staat bekend als het sponzeneiland omdat er vooral vroeger veel duikers waren die spons opdoken uit de zee. Er gaan vanuit de haven boottochtjes naar het eiland en er is op het eiland veel te zien over de geschiedenis van de sponzenvisserij, er zijn ook sponzen te koop in leuke cadeauverpakkingen en andere souvenirs. In de haven zijn gezellige terrasjes met uitzicht op de kerk en de levendige haven.

 

Antimachia

 

Antimachia ligt zes kilometer ten zuiden van het dorp, de vroegere bewoners gebruikten de haven van Mastichari om te gaan vissen. Het dorp ligt centraal in het agrarische centrum van Kos, er worden veel druiven verbouwd waar wijn van wordt gemaakt en veel verschillende soorten groenten. De dichtstbijzijnde stranden liggen bij Mastichari en Kardamena, de bekendste bezienswaardigheid van het dorp is de burcht of het kasteel van Antimachia.

 

Antimachia kasteel

De route naar het kasteel is duidelijk met borden aangegeven. Het kasteel van Antimachia is gebouwd in de veertiende eeuw, hoewel alleen de restanten van de burcht nog te zien zijn is het toch wel indrukwekkend om te zien vanwege de grote afmetingen en het schitterende uitzicht over bijna het hele zuidelijke gedeelte van het eiland Kos. De burcht werd onder andere gebruikt door de Johannieters of de Orde van Sint-Jan en wordt ook wel het Venetiaanse kasteel van de ridders genoemd.

 

De route vanaf het kasteel van Antimachi naar het dorp Antimachia is een schitterende route door een groen landschap  met spectaculaire uitzichten op Mastichari en de voor de kust liggende eilanden. In het dorp is een volksmuseum met een mooie weergave van de cultuur en de levensstijl van de bewoners, er zijn veel traditionele voorwerpen te zien. Het volksmuseum is gratis toegankelijk en ligt aan het dorpsplein van Antimachia, schuin tegenover de traditionele windmolen. In het Huis van Antimachia is te zien hoe het boerenleven er vroeger uitzag.