Werelderfgoed Bulgarije

 

Werelderfgoed zijn erfgoederen, monumenten of natuurgebieden die als uniek worden gezien en behouden moeten worden voor de mensheid. In Bulgarije zijn nu tien Unesco werelderfgoed monumenten (2018) waarvan zeven cultureel erfgoed en drie natuurlijk erfgoed. De monumenten, met name het Rilaklooster, trekken jaarlijks veel bezoekers, zowel toeristen uit het binnen- als uit het buitenland.

 

 

Informatie over het werelderfgoed in Bulgarije:

 

Cultureel erfgoed

 

  • Boyana kerk  –  Binnen de grenzen van een middeleeuwse vesting in Boyana, een wijk in de hoofdplaats Sofia, staat de middeleeuwse Bulgaars-orthodoxe Boyanakerk met een belangrijke collectie fresco’s die bijzonder goed geconserveerd zijn.
  • Madara ruiter  –  Een reliëf van een ruiter uitgehouwen in een 100 meter hoge klif bij het dorp Madara in het noordoosten van Bulgarije. Het kunstwerk is gemaakt aan het begin van de 8ste eeuw en in zijn soort uniek voor Europa.
  • Oude stad van Nessebar  –  Nessebar of Nesebar ligt in de provincie Burgas in het oosten van Bulgarije, het oude deel van Nessebar ligt op een schiereiland in de Zwarte Zee. Er zijn veel restanten uit de Hellenistische periode.
  • Rila klooster  –  Indrukwekkend klooster op een schitterende locatie in de bergen in het zuidwesten van Bulgarije. Het is het grootste en meest bekende klooster van het land.
  • Thracische tombe van Kazanlak  –  De tombe is onderdeel van een grote necropolis bij de oude Thracische stad Seuthopolis. Het huidige Kazanlak of Kazanlik ligt in de provincie Stara-Zagora in Centraal-Bulgarije.
  • Thracische tombe van Sveshtari  –  Het decor van de tombe heeft een unieke architectuur met onder andere tien vrouwenfiguren in reliëf. Sveshtari ligt in de provincie Razgrad in het noordoosten van Bulgarije.
  • Uit de rots gehouwen kerken van Ivanovo  –  Rotskerken met opmerkelijke fresco’s in de provincie Roese in het noorden van het land.

 

Natuurlijk erfgoed

 

  • Nationaal Park Pirin  –  Het nationaal park ligt in het Pirin gebergte in het zuidwesten van Bulgarije en is een berglandschap met ruim 70 gletsjermeren, dichtbegroeide bossen, een rijke gevarieerde flora en fauna en wandelroutes.
  • Natuurreservaat Srebarna  –  Een groot zoetwatermeer grenzend aan de Donau met veel vogelsoorten gelegen in het noordoosten van Bulgarije.
  • Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s. Gezamenlijke erfgoed inschrijving met de landen Albanië, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Spanje en Roemenië.

 

Op de voorlopige werelderfgoedlijst staan onder andere de oude stad van Plovdiv, de rotsen en het fort van Belogradchik. De Magura Grot en het Stenen Bos