Van

 

De stad Van ligt in de provincie Van in de regio Oost-Anatolië in Turkije. De stad ligt aan de oostzijde van het Vanmeer (Van Golu). Van was vroeger deel van het koninkrijk Urartu of het koninkrijk van Ararat. De hoofdstad was Tuspa (Tushpa), de oude ruines van Tushpa met het Van Kalesi zijn te bezichtigen. In Oost-Turkije liggen 30 vestingsteden, Van Kalesi en Cavustepe zijn de grootste. De specialiteit van de Urarteeërs was edelsmeden, hun smeedkunst van goud, zilver en brons werd geëxporteerd.

 

 

Bezienswaardigheden Van

 

  • Van Kalesi, het kasteel van Van is een Urartese citadel (vestingwerk). De rots is bijna twee kilometer lang en honderd meter hoog. Er liggen funderingen van een Urartese tempel, graftomben van Urartese koningen en de restanten van een Ottomaans kasteel.
  • Museum met een unieke collectie uit het vroegere koninkrijk Urartu.
  • Cavustepe is de grootste citadel na Van Kalesi en ligt 25 kilometer ten zuiden van Van op de weg naar Hakkari. De gebouwen op de top waren van de Koninklijke familie, het gewone volk woonde eronder. Naast de restanten van het paleis, tempelgebouwen en een offeraltaar is er een geavanceerd irrigatiesysteem met een serie grote cisternen (waterreservoirs) uitgehouwen in de rots.

 

Het Vanmeer of de Van Golu, is met een oppervlakte van 3755 vierkante kilometer het grootste meer van Turkije. Het Van-meer wordt een sodameer genoemd, een sodameer ontstaat op natuurlijke wijze op een vulkanische bodem. Soda of natriumcarbonaat wordt gebruikt in de glasindustrie om de helderheid van het glas te verbeteren. Het wordt ook gebruikt bij de productie van bleekmiddel en waspoeder. Vissers in het Van-meer zijn al jaren gewend om hun witte kleding in de het water te wassen.

 

Een opmerkelijk verschijnsel in het Vanmeer zijn de zwemmende katten. Deze pluizige witte katten met meestal een blauw en een groen oog zwemmen graag in het water. Het kattenras wordt de Turkse Van of de Turkse kat genoemd. 

 

In het Vanmeer liggen vier eilanden: Kus, Adir, Carpanak en Akdamar.

 

  • Kus of Kus Adasi is een onbewoond eiland, vroeger stond er een klein Armeens klooster waarvan de ruines nu te bezichtigen zijn.
  • Adir eiland wordt ook wel Lim eiland genoemd, er ligt een Armeense begraafplaats.
  • Carpanak eiland, een onbewoond eiland met het Armeense klooster Ktuts.
  • Akdamar eiland met de bekende Armeense kathedraal of de Kerk van het Heilige Kruis.

 

 

 

 Tatvan en Nemrut Dagi vulkaan

 

Aan de westkant van het Vanmeer ligt de plaats Tatvan. 23 kilometer ten noorden van Tatvan ligt de vulkaan Nemrut Dagi op een hoogte van 2948 meter en het Nemrut Meer (Nemrut Golu) in de provincie Bitlis.

 

 

Vanaf de kraterrand is er een mooi uitzicht op de vulkaankegel en de begroeide vulkaankrater met het Nemrutmeer.

Het bijzondere gebied wordt ook wel Nemrut Krateri genoemd om verwarring te voorkomen met het archeologische gebied Nemrut Dagi. Goede hotels vanaf 25 euro per nacht.