Lazio

 

De regio Lazio in Italië ligt centraal in het land en ten zuiden van de regio Toscane, de hoofdstad van de regio is Rome. De regio Lazio of Latium heeft een oppervlakte van 17.242 vierkante kilometer en is onderverdeeld in de vijf provincies: Rome of officieel de metropolitane stad Rome Capitale, Latina, Frosinone, Rieti en Viterbo.

De geschiedenis en het landschap in de regio is sterk beïnvloed door de symbolische en ideologische betekenis van de stad Rome.

 

Lazio heeft aan de kust een mild klimaat, in het binnenland en dan vooral in de berggebieden valt meer neerslag en kan het in de zomer vrij warm worden. De stad Rome staat bekend als de stad met de meeste zonuren per jaar van alle regionale hoofdsteden in Italië.

De belangrijkste luchthaven van de regio is de Rome Fiumicino of de Rome Leonardo da Vinci, het is de grootste luchthaven van Italië. De belangrijkste haven in Lazio is de Civitavecchia met verbindingen naar onder andere Sicilië, Sardinië, Malta, Tunesië en de stad Barcelona in Spanje en het spoorwegennet is bijzonder uitgebreid vanwege de stad Rome en de centrale ligging van de regio.

 

Natuur Lazio

 

De regio Lazio heeft een vlak tot heuvelachtig landschap, in het oosten liggen de hoogste bergen en het hoogste punt van de regio is de Monte Gorzano met een hoogte van 2458 meter. Deze top ligt in de bergketen Monti della Laga en de bergketen ligt in het  Nationaal Park Gran Sasso en Monti della Laga. De kustlijn van de regio Lazio ligt in zijn geheel aan de Tyrreense Zee en voor de kust liggen de Pontijnse Eilanden met het eilandje Ponza.

De belangrijkste rivier in de regio is de Tiber, deze mondt bij Rome uit in de Tyrreense Zee. Bekende kratermeren zijn het Meer van Bolsena en het Meer van Bracciano.

 

De beschermde natuurgebieden in de regio Lazio zijn onder ander de drie nationale parken: Abruzzo, Lazio en Molise, nationaal park Circeo en het Gran Sasso en Monti della Laga waarvan alleen het nationale park Circeo volledig in deze regio ligt. Er zijn circa 15 regionale parken, ruim 40 natuurreservaten, twee beschermde zeegebieden en draslanden zoals de Ramsar wetlanden: het Meer van Caprolace en het Meer van Fogliano.

 

Bezienswaardigheden Lazio

 

De regio Lazio is een van de belangrijkste culturele gebieden van Italië met historische, artistieke, archeologische, architectonische en religieuze bezienswaardigheden. Rome is de bekendste stad met het historisch centrum en veel gebouwen in de stad zijn een Unesco werelderfgoed. Ten oosten van Rome ligt de stad Tivoli met de twee werelderfgoed monumenten: Villa Adriana en Villa d’Este, ook de Etruskische Necropolis van Banditaccia in Tarquinia is een werelderfgoed. In het landelijke en heuvelachtige landschap van Lazio liggen veel mooie dorpen zoals Civita Bagnoregio met een bijzondere ligging of bezienswaardige stadjes zoals het middeleeuwse Viterbo en de stad Bracciano bij het gelijknamige meer. Lazio is een bezienswaardige regio met goede stranden en er is een ruim aanbod in mogelijkheden voor een vakantie van hotel tot agriturismo, in de stad, bij een dorp, in het groene landschap van wijngaarden en olijfbomen of bij een van de mooie stranden aan de kust.

 

vakantiebestemmingen Lazio

 

Provincie Rome Capitale

Provincie Viterbo

Provincie Latina

natuur en cultuur Lazio

 

Provincie Rome Capitale

Provincie Viterbo

Provincie Rieti

 

Provincie Frosione

Provincie Latina

overige informatie