Orheiul Vechi

 

Orheiul Vechi of Oud Orhei in Moldavië ligt 53 kilometer ten noorden van de hoofdstad Chisinau en 24 kilometer ten zuidoosten van de stad Orhei. Orheiul Vechi is een archeologisch landschap en historisch woongebied met nederzettingen aan de rivier Raut, een zijrivier van de Dnjestr. Orheiul Vechi werd al bewoond sinds de steentijd, circa 20.000 tot 30.000 jaar v. Chr. en had een strategische ligging. De Dnjestr rivier was de belangrijkste handelsroute tussen het noordoosten van het Karpaten gebergte en de Zwarte Zee en de Raut rivier was de verbinding tussen het grootse deel van het noorden en centraal Moldavië. Het indrukwekkende landschap met de steile rotsachtige oevers van de Rout rivier vormde een natuurlijke verdediging met slechts twee doorgangen.

 

 

Het archeologisch landschap Orheiul Vechi heeft een oppervlakte van circa 60 vierkante kilometer en is nu een Moldavisch cultureel natuurgebied en het gebied staat op de voorlopige werelderfgoed lijst van Unesco.

 

In Orheiul Vechi waren belangrijke nederzettingen met grotwoningen en forten van aarde of hout, het orthodoxe klooster bij de kerk op de heuvel wordt nu nog steeds bewoond. In totaal zijn er drie archeologische vindplaatsen, dit zijn Pestera, Butuceni en Mascauti met vondsten van circa 30.000 jaar v. Chr. tot 1800 n. Chr.

 

De meeste nederzettingen zijn gevonden op de heuvelachtige landtong Pestera. Er zijn restanten gevonden van forten, grotwoningen, het Tartaarse badhuis, moskeeën, kerken en het grotklooster op de Butuceni heuvel.

 

 

De opgraving ligt in een vruchtbare natuurlijke omgeving met een mooi glooiend landschap van weiden, bossen en zoetwater bronnen, het landschap bood de bewoners voedsel, drinkwater en bouwmaterialen zoals hout, zand, klei en kalksteen. In de lange periode dat het gebied bewoond werd hebben er veel volkeren gewoond met verschillende religies en culturele achtergronden, de talen die in deze regio werden gesproken waren onder andere: Mongools, Arabisch, Turks, Perzisch, Slavisch en Roemeens. In de archeologische vondsten en de bouw van de steden, ruim 200 grotten en de religieuze gebouwen zijn christelijke, islamitische en heidense tradities herkenbaar.

 

 

Orheiul Vechi is te bezoeken vanuit de steden Chisinau en Orhei en vanuit de dorpen Trebujeni, Butuceni en Morovaia. In de dorpen in het landschap van de opgraving zijn enkele kleine museums en traditionele woningen. De bevolking leeft voornamelijk van de landbouw, toerisme is in deze regio nog een vrij onbekend begrip. In de dorpen zijn enkele familie pensions, in de nabij gelegen steden zijn hotels. Het is mogelijk om te paragliden in deze omgeving of om met een gids tijdens een excursie het bijzondere culturele en natuurlijke landschap te bezichtigen met de archeologische opgravingen van onder andere de grotten, kloosters, kerken, altaren en fresco’s.