Molise

 

De regio Molise in Italië grenst aan de regio Abruzzen en ligt iets ten zuiden van het centrum van het land, het is de op een na kleinste regio van van Italië.

Molise heeft een oppervlakte van 4438 vierkante kilometer en de hoofdstad is Campobasso. De regio is onderverdeeld in de twee provincies Isenia en Campobasso en het is de minst dichtbevolkte regio van het land. Molise wordt wel gezien als de bakermat van de Samnitische beschaving, een oude Italiaanse volksstam uit de historische regio Samnium. Na de Samnieten bewoonden de Romeinen de regio en in de middeleeuwen de Lombarden.

 

De belangrijkste bron van inkomsten in de regio is de landbouw, bosbouw en visserij, het is een relatief onbekende regio voor een vakantie en de inkomstenbron uit het toerisme is nog vrij laag. Het toerisme biedt wel mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van de skigebieden Campitello Matese en Capracotta, de kustgebieden, de groene en ongerepte natuurlijke omgeving en de culturele bezienswaardigheden.

Molise heeft een korte kustlijn met een lengte van ruim 35 kilometer aan de Adriatische Zee met een aantal lange en mooi gelegen zandstranden. Vanaf deze kust is er een regelmatige ferry verbinding met de Tremitische Eilanden in de Italiaanse regio Apulië.

 

Natuur Molise

 

Molise ligt aan de Adriatische kust en wordt geografisch gezien wel onderverdeeld in Alto Molise met hoge bergketens, ongerepte natuur en bergdorpen en Basso Molise een heuvelachtig landschap langs de kust van de regio. Het hoogste gebergte in de regio is het bergmassief Monti della Meta met een maximale hoogte van 2247 meter op de piek Monte Petroso. De Monti della Meta is een deel van de Apennijnen en ligt in het nationale park Abruzzo, Lazio en Molise op de grens met deze drie regio’s.

 

Het bergmassief is genoemd naar de Monte Meta met een hoogte van 2241 meter, het hoogste punt in de regio Molise ligt op een hoogte van 2185 meter en wordt wel een tripoint genoemd, een soort drielandenpunt maar in dit geval het grens overschrijdende gebied van de drie regio’s.

 

De belangrijkste rivieren in de regio zijn de Trigno en de Biferno, het belangrijkste meer is het Meer van Guardialfiera ontstaan door de aanleg van een dam op de Biferno rivier. Het nationale park Abruzzo, Lazio en Molise ligt gedeeltelijk in deze regio en er zijn een aantal natuurreservaten, waarvan een deel beschermde natuurgebieden zijn van het Wereld Natuur Fonds.

 

Bezienswaardigheden Molise

 

De bekendste kustplaatsen met lange zandstranden in de regio Molise zijn Termoli, Petacciato en Campomarino. De hoofdstad Campobasso is een historische stad met een Normandisch kasteel. Isernia is cultureel gezien een van de belangrijkste steden in de regio, Bagnoli del Trigno is een dorp met een mooie ligging en een vestingstadje met elk jaar een middeleeuws feest. Bojano is een van de oudste steden in de regio en in Agnona is een historische klokkengieterij met museum. Frosolone heeft een mooie ligging tussen de twee provinciale hoofdsteden in. Castelpetroso met het heiligdom is een bekende bestemming voor pelgrimstochten. Binnen de grenzen van het nationale park Abruzzo, Lazio en Molise zijn ook een aantal bezienswaardigheden in deze regio zoals het klooster San Vincenzo al Volturno.

 

vakantiebestemmingen Molise

 

natuur en cultuur Molise

 

overige informatie