Lefkara

 

Lefkara of Pano Lefkara in Cyprus ligt op de zuidelijke hellingen van het Troödos gebergte, 37 kilometer ten westen van Larnaca en 45 kilometer ten noordoosten van Limassol. Lefkara bestaat uit twee gedeeltes: het hoogst gelegen en het grootste dorp Pano Lekara ook wel het hoofddorp genoemd, en het lager gelegen dorp Kato Lefkara. Lefkara ligt op een hoogte van 500 meter en heeft circa 1000 inwoners, de naam van het dorp is samengesteld uit de Griekse woorden voor “witte heuvels” vanwege de witte kleur van de kalkstenen rotsen in dit gebied.

 

 

Lefkara wordt vaak een van de mooiste dorpen van Cyprus genoemd en het dorp staat al sinds de zestiende eeuw bekend om het lokale borduurwerk, kantwerk en ambachtelijk zilverwerk. Volgens een legende bezocht Leonardo da Vinci het dorp in 1481 en kocht hier een kanten doek voor het belangrijkste altaar van de Kathedraal van Milaan.

 

 

Vanaf het begin van de twintigste eeuw werd het borduurwerk verkocht in heel Europa, in deze periode werden ook de nu traditionele huizen gebouwd van twee verdiepingen met een winkel op de begane grond. In het kant- en borduurwerk zijn vaak Italiaanse motieven verwerkt door de invloed van de Venetiaanse overheersing aan het einde van de vijftiende eeuw. Het borduurwerk is van een hoge kwaliteit en wordt geheel met de hand gemaakt, vaak buiten op straat in de smalle straatjes of onder een overdekte patio. In het dorp zijn de vouwen nog elke dag bezig met dit werk en de productie en verkoop wordt voornamelijk gedaan door een aantal coöperaties van vrouwelijke ondernemers. De traditie van het creëren van het kantwerk is een Unesco immaterieel erfgoed, de vaardigheid wordt elke generatie van moeder naar dochter doorgegeven en het is een kunstzinnige en sociale traditie. Tijden het werken zitten de vrouwen samen te praten en elke kantwerkster kan haar eigen fantasie gebruiken bij het creëren van nieuwe geometrische motieven.

 

 

Pano Lefkara, het hoogste gelegen dorp, is een sfeervol dorp met oude huizen, smalle straatje en binnenplaatsen. Er zijn veel winkeltjes met goud- of zilverwerk en borduurwerk. De Timios Stavros kerk is gebouwd in de veertiende eeuw en gerenoveerd en uitgebreid in de zeventiende en de achttiende eeuw. De kerk heeft een mooie klokkentoren die gebouwd is in 1857 met donaties van vroegere dorpsbewoners die in het buitenland woonden en werkten.

 

Kato Lefkara is binnendoor bereikbaar via een verharde weg naar Vavatsinia. Onderweg is de aarstengel Michaël kapel te zien, een byzantijnse kapel gebouwd in de twaalfde eeuw. In Kato Lefkara zijn ook verschillende winkeltjes in de smalle straten.  

 

Lefkara is een goede uitvalsbasis om het Troödos gebergte en andere plaatsen te verkennen in Cyprus. In het dorp zijn kleinschalige appartementen of kamers te huur in een van de traditionele huizen. Er is ook nog een Borduuwerk en Zilverwerk Museum en een folklore museum.

 

Er zijn een aantal eenvoudige restaurants en een lokale specialiteit is Loukoumi, een zoete versnapering ook wel bekend als “Turks fruit”, in deze regio vaak gemaakt met pistache nootjes en honing.