Rethymnon

 

Rethymnon ligt aan de noordkust van Kreta tussen Chania en Iraklion, het lange zandstrand, de haven, de smalle straatjes van de oude stad en het fort zijn de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Rethymnon (Rethymno). De haven is oorspronkelijk door de Venetianen aangelegd en wordt voornamelijk gebruikt door vissers. Rondom de haven staan mooie oude huizen, in de meeste panden is nu een restaurant gevestigd.

 

Op het plein aan de zeezijde van het fort waar ook het politiebureau ligt staat een grote wereldbol van mozaïek met Kreta afgebeeld in goud en zwart gesteente.

 

Naast de haven begint de boulevard en het lange strand van Rethymnon, een vrij druk strand maar richting het oosten is het strand rustiger.

 

De binnenstad van Rethymnon is sfeervol met smalle straten, huizen met Venetiaans metselwerk en sierlijke balkons, winkeltjes en monumenten zoals het middenpunt van de oude stad: de Rimondi fontein.

 

De Nerantzesmoskee met drie koepels en een hoge minaret is nu in gebruik als conservatorium. Naast de moskee ligt het Folkloristisch museum met traditionele gereedschappen voor de landbouw en klederdrachten.

 

 

Tussen de fontein en de moskee ligt aan de oostkant de Loggia, gebouwd in de 16deeeuw als sociëteit voor de Venetianen. De Loggia was in gebruik als archeologisch museum maar dit museum ligt nu bij het fort, in de Loggia zijn boeken over archeologie en replica’s van oude standbeelden te koop. De Porta Guora was vroeger de belangrijkste toegangspoort van de oude stad, tegenover Porta Guora ligt het stadspark met mooi aangelegde tuinen en in de zomer openlucht voorstellingen.

 

 

Rethymnon Fortezza

 

Het Venetiaanse fort in Rethymnon op Kreta wordt wel gezien als het grootse Venetiaanse fort ter wereld. De kaap aan het einde van de landtong van Rethymnon wordt Paleokastro genoemd, al sinds de 16de eeuw v. Chr. werden er belangrijke bouwwerken op deze heuvel gebouwd zoals tempels voor Artemis, Athene en Apollo. Van 1573 tot en met 1583 bouwden de Venetianen het huidige fort.

 

 

Het fort diende onder meer als schuilplaats voor de bevolking van de stad maar toen in 1645 de Turken de stad binnenvielen bleek het fort vrij nutteloos, Rethymnon werd binnen 24 uur bezet. In augustus 1944 sprongen vrouwen van Rethymnon van de muren van het fort om te voorkomen dat ze in gijzeling werden genomen door het terugtrekkende Duitse leger.

 

 

Binnen in fortezza is er onder meer de Sultan Ibrahim moskee, een kapel, restanten van andere gebouwen en een openluchttheater te zien. In de zomermaanden worden er regelmatig concerten in het Fortezza gehouden.

 

Tegenover de ingang van Fortezza ligt het Archeologische Museum, dit gebouw was van oorsprong een gevangenis. In het museum zijn voorwerpen te zien vanaf de eerste bewoning op Kreta tot aan het heden. De uitgebreide collectie bestaat onder meer uit gereedschappen, aardewerk uit de Minoische periode, beeldjes, munten en sarcofagen. Het archeologisch museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 08:30 tot 15:00 uur.

 

Arkadi klooster en Melidoni grotten

 

Rethymnon is een mooie uitvalsbasis voor dagtochten in de omgeving, 23 kilometer ten zuidoosten van de stad ligt aan de voet van het Psiloritis gebergte het Arkadi klooster. Moni Arkadi wordt gezien als een nationaal monument van Kreta, symbool voor de vrijheidsstrijd tegen de Turken in de 19de eeuw.

 

Kapsaliana en Arkadi liggen langs de E4 wandelroute. In de Melidoni grot iets voorbij Perama is in de eerste grotkamer een gedenkplaats voor 300 omgekomen dorpelingen in 1824. De druipsteengrotten Melidoni werden in de oudheid al bewoond.

 

Atsipopoulo en Roussospiti

 

Atsipopoulo ligt op steenworp afstand van Rethymnon en is officieel een traditionele nederzetting met culturele waarde. Er zijn nog veel huizen met Venetiaanse versieringen en er zijn ambachtelijke pottenbakkers.

 

Het dorp Roussospiti is ook een officiële traditionele nederzetting met culturele waarde.

 

Roussospiti ligt op zo’n vijf kilometer van de kust met mooi uitzicht op de Kretenzische Zee. In het dorp zijn nog veel Venetiaanse poorten, bogen en een fontein. Het dorp Asteri ligt circa acht kilometer ten oosten van Rethymnon aan de rand van een vlak ravijn.

 

Argyroupoli

 

Het bergdorp Argyroupoli ligt op de plaats van het antieke Lappa ten zuidwesten van Rethymnon en is ook een traditionele nederzetting met culturele waarde. De betekenis van de naam van het dorp is “Zilverstad”. Er zijn Romeinse ruines, Venetiaanse gebouwen, Byzantijnse kerken en een aantal rotsgraven. Het gebied is beroemd om de bronnen met watervallen en kleine vijvers. Iets buiten het dorp ligt de Pente Parthenon, de tempel van de vijf maagden, een kerk gedeeltelijk uitgehouwen in de rots. Het gebied en het bronwater van de Pente Parthenon wordt als heilig gezien en veel pelgrims kwamen om de zegen van de vijf maagden vragen. Op de dinsdag na Pasen is er elk jaar een groot festival in Argyroupoli waarbij gelovigen van het heilige water drinken.