Limassol

 

Limassol Cyprus

 

Limassol ligt aan de baai van Akrotiri in het zuiden van Cyprus en is na Nicosia de grootste stad van het eiland.

 

Limassol is een belangrijke en vrij drukke havenstad met de grootste haven van Cyprus, veel bezienswaardigheden en een aantal stranden.

 

Het Akrotiri schiereiland is de meest zuidelijke punt van het eiland Cyprus, centraal op het schiereiland Akrotiri ligt het Limassol zoutmeer, het is een belangrijk wetland en vogelgebied.

 

 

Bezienswaardigheden Limassol

 

Het oude deel van Limassol is een historisch centrum met het kasteel van Limassol en een historisch museum gevestigd in het kasteel. Het gebied rondom de Kastro is een voetgangersgebied met restaurants en een actief nachtleven.

 

Ten oosten van het kasteel ligt de kathedraal van Agia Nara en in het vroegere Turkse deel van de stad ligt de Grote Moskee, ook wel Kebir genoemd. In het stadspark is een kinderspeeltuin en een archeologisch museum.

 

Limassol ligt aan de oostelijke voet van het Troodos gebergte, het is een belangrijk wijngebied. De meest bekende wijn is de zoete dessertwijn Commandaria en jaarlijks is er een wijnfestival. De zoete Commandaria is volgens vele wijnkenners de oudste wijn ter wereld die nog steeds wordt geproduceerd.

 

De Griekse dichter Hesodius noemde de wijn het Cypriotische Manna. De wijn wordt gemaakt van de inheems druivensoorten Xynisteri en Mavro en sommige van de KEO brouwerijen zijn open voor bezichtiging.

 

Amathus is een oude stad ten oosten van Limassol en werd waarschijnlijk al bewoond in de 11de eeuw v. Chr. De stad werd genoemd naar de mythologische nimf Amathusa. In de Romeinse tijd was de stad Amathus bekend vanwege de mooie tempel ter ere van Aphrodite en Adonis.

 

 

Kourion ook wel Curium of Curias genoemd is een oude nederzetting ten westen van Limassol en waarschijnlijk gesticht door inwoners uit Agros. Bezienswaardigheden in Kourion zijn onder andere een Nymphaeum, een Grieks-Romeins theater, restanten van een tempel van Apollo en het Eustolios complex met de mozaïeken. In het nabij gelegen dorp Episkopi ligt het Kourionmuseum met vondsten uit de omgeving.

In de zomermaanden zijn er jaarlijks theater- en muziekfestivals.

kasteel Kolossi

 

Het kasteel Kolossi ligt aan de baai van Episkopi, het huidige kasteel werd in 1454 gebouwd door de Orde van Malta op de fundamenten van een ouder kasteel.

Bij het kasteel ligt een Romeins aquaduct. In de middeleeuwen was de omgeving een belangrijk centrum voor de productie van suiker uit het lokale suikerriet.

 

De beste stranden in de omgeving zijn het Kourion strand en het Episkopi strand.