Senglea

 

Senglea op Malta is een klein schiereiland en ligt tegenover de hoofdstad Valletta. Senglea is een van de Drie Steden in de Grand Harbour, de Grote Haven van Valletta. De Drie Steden zijn versterkte steden met verdedigingsmuren. Senglea wordt ook wel Citta Invicta, de onoverwinnelijke stad genoemd en het is de kleinste stad van Malta maar ook de dichtstbevolkte plaats van het eiland en was vroeger een van meest dichtbevolkte steden van Europa. Senglea is gemakkelijk per bus bereikbaar maar er is ook een regelmatige veerdienst vanuit Valletta. Senglea is een karakteristiek oud stadje met een aantal bezienswaardigheden en wordt veel bezocht door dagjesmensen.

 

Senglea Malta

 

Bezienswaardigheden Senglea

 

Senglea Basiliek Malta
Fort Sint-Michael Senglea Malta

De Senglea basiliek is gewijd aan de Geboorte van Maria en de bouw van de kerk werd voltooid in 1850. De kerk heeft een mooi interieur, met onder andere het houtsnijwerk Il Bambina, een verguld beeld van Maria met een kroon van diamanten en andere edelstenen. Rond het standbeeld staan vier zilveren engelen en een aantal bustes.

 

Het huidige fort Sint-Michael is gebouwd tussen 1552 en 1581 en het is een van de vestingwerken die gebouwd zijn door de Orde van Sint Jan of de Orde van Malta.

 

Vanaf het fort Sint-Michael is er goed uitzicht op de Grote Haven en op het fort Sint-Angelo in Birgu.

 

In het centrum van Senglea staat een standbeeld gewijd aan Maria, het werd gebouwd na een periode van de ziekte de pest uit dankbaarheid dat de stad als enige niet besmet was geraakt door de epidemie.

 

De Gardjola tuinen liggen op de uiterste punt van het schiereiland Senglea, het is een culturele tuin gebouwd binnen het bastion begin jaren 1550.

 

In de Gardjola tuin staan onder andere schaduwrijke palmbomen en oude vijgenbomen, een aantal monumenten en er is zicht op de scheepswerven maar vooral een panoramisch uitzicht op de Grote Haven.

 

Vedetta van Senglea

De Vedette van Senglea is een wachttoren in de Gardjola tuinen, deze Vedette diende als buitenpost voor het doorgeven van berichten. Net zo als op veel Maltese vissersboten heeft de toren een afbeelding van een oog, dit stamt waarschijnlijk uit de tijd van de Feniciërs en wordt gezien als een gelukssymbool, zoals een scarabee amulet bij de Egyptenaren en diende ook om het “boze oog” af te wenden. Andere symbolen op de Vedette zijn een oor en een kraanvogel.

 

Senglea en Valletta kunnen bezocht worden met een excursie vanuit bijvoorbeeld Sliema of St. Julian’s.

 

Twee keer per jaar op 31 maart en op 8 september zijn er de populaire regatta’s (bootraces) en elk jaar eind mei of begin juni is er het Senglea maritiem festival met veel aandacht voor de lokale cultuur en de maritieme geschiedenis van Senglea en omgeving.