Belogradchik

 

Belogradchik ligt in het noordwesten van Bulgarije in de provincie Vidin, de naam van de stad is een samenvoeging van de woorden voor “witte stad” of het “witte fort”. Belogradchik (Belogradtsjik) is een kleine stad met ruim 5000 inwoners aan de voet van het Balkangebergte. Er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden.

 

 

 

Rotsen van Belogradchik

 

De Rotsen van Belogradchik zijn indrukwekkende rotsen van zandsteen met bizarre vormen verspreid over een oppervlakte van circa 50 vierkante kilometer. De rotsen van Belogradchik variëren in kleur van rood naar geel en zijn tot 200 meter hoog. Door de fantasierijke vormen hebben ze namen gekregen van dieren of voorwerpen en worden ze genoemd in vele legendes. De rotsen hebben namen als “Adam en Eva”, “Herdersjongen”, “Beer”, “Leeuw”, “Madonna” en de “Ruiter”. De centrale groep rotsen heeft de meest indrukwekkende formaties en grenst aan de stad, ze zijn zo bizar gevormd door een natuurlijk proces van erosie.

 

De Rotsen van Belogradchik zijn een natuurmonument en staan op de voorlopige werelderfgoed lijst. Er zijn vijf wandelroutes in deze schitterende omgeving om de rotsen te bezichtigen, drie van deze wandelroutes kunnen alleen met een gids gelopen worden.

Een gids en meer informatie kan gevraagd worden in het lokale toeristeninformati centrum en een wandeling met de gids kost 15 BGN (7,50 euro). De Engelstalige gids kan veel interessante verhalen vertellen over de lokale legendes maar ook over de roerige geschiedenis van het westen van Bulgarije.

 

Fort van Belogradchik

 

 

Het Fort van Belogradchik ligt direct bij de stad en wordt lokaal wel “Kaleto” genoemd. Het is een van de best bewaarde burchten van Bulgarije en het is een cultureel monument. De muren van het fort zijn tot twee meter dik en twaalf meter hoog en de vesting heeft een oppervlakte van 10.210 vierkante meter. Het Romeinse fort is gebouwd in de eerste eeuw met als natuurlijke bescherming de hoge rotsen. Het fort werd regelmatig verwoest en weer herbouwd. Het huidige Belogradchikfort werd gebouwd aan het begin van de 19de eeuw tijdens de Ottomaanse overheersing. Het fort is elke dag geopend voor bezichtiging van 09:00 tot 18:00 uur, in de winter tot 17:00 uur, de toegangsprijs is 4 BGN, senioren 2 BGN (1 euro). Vanaf de bovenste verdieping is er een schitterend uitzicht op de omgeving.

 

Musea

 

Er zijn twee musea in de stad en er is een observatorium. Het historisch museum met een collectie uit de renaissance en de Ottomaanse periode. De collectie van ruim 6000 stuks laat het werk zien van Bulgaarse ambachtslieden. Er is ook een permanente tentoonstelling met als onderwerp de opstand in 1850 in Belogradchik tegen de Turkse overheersing. In het natuurhistorisch museum zijn veel opgezette vogels en zoogdieren te zien die vooral in het noorden van Bulgarije voorkomen.

 

De Magura Grot  ligt 22 kilometer ten noorden van de stad bij het dorp Rabisha.

In de directe omgeving zijn goedkope hotels en Bed & Breakfast vanaf 20 euro per nacht.