Algarve

 

De Algarve regio in Portugal is de meest zuidelijke regio van het vasteland van Portugal en ligt in het uiterste zuidwesten van Europa. De Algarve is de meest bekende en de meest toeristische regio van het land maar zelfs in de zomermaanden zijn er nog veel rustige gebieden te vinden. De Algarve regio in Portugal heeft een oppervlakte van 4997 vierkante kilometer, het hoogste punt is de Fola met een hoogte van 902 meter in het gebergte de Serra de Monchique.

 

Algarve Portugal

 

De kustlijn heeft een lengte van circa 200 kilometer en wordt gekenmerkt door rotsformaties, grotten, baaien met strandjes maar ook kilometerslange zandstranden. De Algarve staat verder bekend om het handbeschilderde aardewerk en de azulejos, de keramieken tegels met de mooie taferelen.

 

Steden en kustplaatsen Algarve

 

Belangrijke steden en kustplaatsen in de Algarve zijn onder andere de hoofdstad Faro met het administratieve centrum van het district Faro maar ook een oude binnenstad, een belangrijke haven en een internationale luchthaven. Portimao is een havenplaats waar cruisschepen aanmeren, er is een grote jachthaven, een lokale luchthaven en het bekende Praia da Rocha strand. Olhao heeft een grote vissershaven, een historisch centrum en ligt bij het natuurpark Rio Formosa. Albufeira is de meest toeristische stad van de regio met ten oosten van de stad de Olhos de Agua of de “Ogen van water”. De oude vestingstad Silves, het dorp Sao Bras de Alportel en de stadjes Lagos en Tavira hebben het Cittaslow keurmerk, Cittaslow staat voor een onthaasten mentaliteit en het behouden van de lokale identiteit.

 

 

Lagos is een kustplaats met een historisch centrum en de historische slavenmarkt. Bij Lagos liggen ook de beroemde rotsformaties Ponta da Piedade, een van de mooiste rotsformaties van de Algarve of zelfs van heel Portugal. Tavira is een stad in ontwikkeling maar met nog veel oude gebouwen, Loule is een van de oudste plaatsen in de Algarve met mooie gebouwen en zandstranden. Lagoa wordt gezien als de wijnhoofdstad van de Algarve en hier is bij de coöperatie Adega de Lagoa de lokale wijn te koop. De kustplaats Carvoeiro heeft een mooie ligging met het gebied de Algar Seco waar dolfijnen en de grootse zeegrotten van de Algarve zijn te zien en bij Alvor ligt de langste houten wandelpromenade.

 

Natuurgebieden Algarve

 

In de Algarve regio liggen een aantal belangrijke natuurgebieden: in het westen ligt een gedeelte van het Natuurpark Zuidwest-Alentejo en Costa Vincentina, een bijzonder groot natuurpark met onder andere nationale monumenten bij Sagres en Kaap Sint-Vincent, veel vogelsoorten en plantensoorten en goede wandelgebieden. In het oosten en het zuiden liggen de beschermde landschappen Rocha da Pena en Benemola Source, het gebied is de overgang tussen de Algarve kust en de bergdorpen. In het zuiden van de Algarve ligt het natuurreservaat Castro Marim en Vila Real de Santo Antonio, de Castro Marim is een Ramsar wetland. Bij het plaatsje Alvor ligt de Ria de Alvor, een Ramsar wetland. Het natuurpark Rio Formosa een van de zeven natuurlijke wonders van Portugal, het is een lagune in het zuidoosten van de regio, een Ramsar wetland en een belangrijke plaats voor trekvogels.

 

 

Vakantie Algarve

 

De Algarve is een opmerkelijk gevarieerde regio voor een vakantie in Portugal, rotsachtige kusten, desolate kusten, bergen, een groen binnenland maar ook lange zandstranden, rivieren en lagunes. Er is dan ook een ruim aanbod in vakanties naar de Algarve in Portugal, van hotels in drukke uitgaansgebieden tot een appartement of hotel hoog op de rots met schitterend uitzicht of een landelijk gelegen casa. Verken zelf de Algarve of ontdek de kusten en het verrassende binnenland tijdens een wandel- of fietsvakantie of kies voor een mooie zon- en strandvakantie om lekker te relaxen.

 

Vakantiebestemmingen Algarve en natuur en cultuur Algarve van noord naar zuid:

 

vakantiebestemmingen Algarve

 

natuur en cultuur Algarve

 

overige informatie Algarve