San Sebastian

San Sebastian Spanje

 

San Sebastian ligt aan de Concha Baai in de Golf van Biskaje in het noorden van Spanje en is de hoofdstad van de provincie Gipuzkoa in de autonome regio Baskenland. San Sebastian wordt ook wel Donostia genoemd en ligt aan de monding van de rivier Urumea en op korte afstand van Frankrijk. Het is een populaire toeristische bestemming met een mooie kustlijn in een heuvelachtige omgeving.

 

San Sebastian is in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa en het is een stad met veel bezienswaardigheden. Elk jaar is er een belangrijk Internationaal Filmfestival, het San Sebastian filmfestival in september is het grootste en belangrijkste filmfestival van Spanje.

 

Bezienswaardigheden San Sebastian

 

Voor de kust van San Sebastian ligt de kleine baai van La Concha, zo genoemd vanwege de vorm van een schelp. De Concha Baai ligt tussen de rotsachtige massieven van de berg Igueldo en de berg Urgull, voor de kust ligt het rotseiland Santa Clara. Er zijn twee mooie stranden: het La Concha strand en het Ondarreta strand. Vanaf de berg Igueldo is er een schitterend uitzicht op de baai, de top van de Monte Igueldo is bereikbaar via een wandelpad of de kabelbaan en er is een klein attractiepark voor de kinderen met onder andere een doolhof.

 

 

De Monte Urgull is bereikbaar via een landtong gelegen tussen de Concha baai en de rivier Urumea. Op de top van de Monte Urgull staat een groot Christus standbeeld en het kasteel de La Mota. Het Miramar paleis ligt aan de Concha Baai en is gebouwd in 1893 in opdracht van de Spaanse Koninklijke familie, de paleistuinen hebben uitzicht op de baai. Het stadhuis van San Sebastian ligt direct naast de Concha Baai en is gevestigd in het voormalige casino, gebouwd in 1887. Het stadhuis ligt naast de Yacht Club.

 

 

De Kathedraal van San Sebastian is gewijd aan de Goede Herder, de eerste steen van de kathedraal werd gelegd door de Spaanse Koninklijke familie in 1888 en de bouw werd voltooid in 1897. De kerk is gebouwd in een neo-gothische stijl en ligt tussen de rivier Urumea en het strand La Concha.

 

 

Het Kursaal paleis of het Kursaal congrescentrum en auditorium is een modern gebouw met onder andere een concertzaal met 1800 zitplaatsen. Het San Sebastian filmfestival wordt hier jaarlijks georganiseerd en het Jazzfestival. Tussen de twee kubus gevormde gebouwen ligt het Zurriola strand, de Zurriola brug of Kursaal brug aan de monding van de rivier vormt de verbinding met de moderne stad. De architect Rafael Moneo kreeg voor het Kursaal de EU prijs voor hedendaagse architectuur.

 

 

In Parte Vieja, de Oude stad, zijn nog een aantal interessante bezienswaardigheden zoals de Basiliek van St. Mary. Het Parte Vieja is een klein gedeelte van de stad met smalle straatjes, veel winkels, restaurants, bars en pleinen met straatmuzikanten. In de barretjes staan Pinxtos of Pinchos, dit zijn kleine snacks uit de regio Baskenland. De Pinchos lijken op Tapas maar er zit een stukje stokbrood bij en de snack en het stokbrood zijn op een spies of tandenstoker geprikt.

 

Penas de Aya

 

Het Natuurpark Penas de Aya of natuurpark Aiako-Harria ligt 30 kilometer ten zuidoosten van San Sebastian in het westelijke deel van de Pyreneeën en heeft een oppervlakte van 6913 hectare. Het natuurgebied heeft drie bergtoppen met als hoogste top de Erroilbide op 827 meter. In de Penas de Aya oftewel de Steen van Aya zijn goed gemarkeerde wandelpaden met schitterend uitzicht op de Baskische kust en de westelijke Pyreneeën. In het gebied liggen de Arditurri mijnen, een groot deel van deze oude Romeinse mijnen zijn open voor publiek.