Kovachevitsa

 

Kovachevitsa in Bulgarije ligt in de provincie Blagoëvgrad circa 40 kilometer ten zuidoosten van de plaats Bansko in het zuidwesten van het land. Kovachevitsa ligt op een hoogte van 1050 meter in het Rodope gebergte en wordt gekenmerkt door de traditionele Bulgaarse levenswijze.

 

 

Het pittoreske dorp in een mooie natuurlijke omgeving wordt gezien als een van de meest authentieke dorpen van het land. Kovachevitsa werd ontdekt als bijzondere filmlocatie voor binnenlandse en buitenlandse films en veel huizen werden sindsdien gerenoveerd.

 

Het is nu een dorp met een uiterst gastvrije bevolking, kleinschalige accommodaties en restaurants die bijna het hele jaar zijn geopend. Het dorp heeft circa 100 permanente bewoners, in de zomermaanden zijn dit er echter aanmerkelijk meer.

 

Kovachevitsa is officieel een architectonisch en historisch gebied van nationaal belang met qua architectuur unieke huizen, een oude school en de St. Nicholas kerk gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw.

 

De benedenverdieping van veel huizen diende vroeger als stal of als opslag, er zijn geen ramen op zo’n benedenverdieping alleen een goed afsluitbare staldeur.

 

Tamnata Gora

 

In de mooie omgeving van het Rodope gebergte zijn goede mogelijkheden om te wandelen, er zijn lichte en zware wandelroutes door de vallei, langs de rivier, het donkere bos en andere bergdorpen zoals Leshten en Dolen. Tamnata Gora, het Donkere Bos, is een natuurreservaat bij het dorp Kovachevitsa en ligt op een hoogte tussen de 1400 en 1600 meter aan de bovenloop van de Kanina rivier. Tamnata Gora is een bosreservaat met bomen van ruim 150 jaar oud en sparren met een hoogte van meer dan 50 meter. Er zijn ruim 90 plantensoorten waarvan enkele zeldzaam of endemisch en veel soorten zoogdieren en vogels. In lokale pensions of guesthouses zijn wandelkaarten met routes beschikbaar en het is mogelijk om met een gids de indrukwekkende natuurlijke omgeving te verkennen. Goedkope en kleinschalige hotels in deze mooie omgeving.