Stavrovouni Klooster

 

Het Stavrovouni Klooster op Cyprus heeft een spectaculaire ligging boven op de berg Stavrovouni, 33 kilometer ten westen van Larnaca. De berg Stavrovouni heeft een hoogte van 689 meter met een schitterend uitzicht op Larnaca, de Baai van Larnaca en het hele zuidoosten van Cyprus.

Stavrovouni - berg

 

Stavrovouni of de Berg van het Kruis is gewijd aan het Heilig Kruis. In het klooster ligt naar men aanneemt een deel van het Ware Kruis, het kruis van Golgotha waaraan Jezus werd gekruisigd. Naast de iconostase staan twee kruizen, een zilveren en een gouden kruis, in het zilveren kruis zou een stukje van het Ware Kruis verwerkt zijn. Naast het Relikwie van het Ware Kruis zijn er nog andere belangrijke relikwieën te zien. Sinds de vierde eeuw was de berg en het klooster Stavrovouni een belangrijk religieus centrum voor Cyprus en omliggende landen en in het midden van de negentiende eeuw was het klooster het belangrijkste spirituele centrum van Cyprus. De berg en het klooster worden nog altijd door pelgrims uit verschillende landen bezocht.

 

Oudste klooster van Cyprus

 

Het Stavrovouniklooster is het oudste klooster van Cyprus en zelfs een van de oudste kloosters ter wereld.

Het klooster werd gesticht door de de heilige Sint Helena, moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote, in het jaar 327 nadat zij een visioen kreeg bij het zien van de hoge berg. Het vroegere klooster werd na de diverse invasies deels verwoest en het huidige klooster is voornamelijk gebouwd in de negentiende eeuw.

Rond het Stavrovouni Klooster liggen een aantal Metochia, dit zijn kleine kloosters en kapellen waar monniken woonden. Een van de bekendste Metochia van het klooster is het Agia Varvara klooster aan de voet van de berg.

 

Er leven nu circa 30 monniken in het Stavrovouni Klooster en zij leven volgens de strenge normen van het Athos klooster in Griekenland. Het is een mannenklooster en een plaats van meditatie en isolement. Vrouwen mogen alleen bij de ingang van het klooster komen waar een boekwinkel is, in de rest van het klooster worden geen vrouwen toegestaan. Aan de voet van de berg Stavrovouni ligt het St. Varvara klooster dat alleen op zondag wel toegankelijk is voor vrouwen.

 

Openingstijden

oudste klooster Cyprus

 

Het Stavrovouniklooster is elke dag geopend voor een bezichtiging van 08:00 tot 18:00 uur maar gesloten tussen 12:00 en 15:00 uur, de toegang is gratis (2017).

Bij een bezoek aan het klooster wordt er verwacht dat men netjes gekleed is (lange broek en overhemd) en het is verboden om binnen foto’s te maken en de mobiele telefoon aan te hebben staan.