Ghajn Tuffieha

 

Ghajn Tuffieha op Malta is een landschap met drie baaien met mooie stranden dicht bij het dorp Manikata en het gebied ligt 3,5 kilometer ten zuiden van het stadje Mellieha. De drie stranden zijn gescheiden door natuurlijke rotsformaties en het zijn opvallend verschillende soorten stranden. De letterlijk betekenis van Ghajn Tuffieha is “Oogappel”.

 

Ghajn Tuffieha Malta

 

Golden Bay

 

Het Golden Bay strand is het meest bekende strand, de Golden Bay wordt zo genoemd vanwege de mooie ligging en de goudgele kleur van het zand vooral bij zonsondergang. Het is een vrij druk en toeristisch strand met hotels, strandbars en op korte afstand een camping. Het strand is bereikbaar met de auto en met de bus vanuit Mellieha en het laatste stukje via een korte wandeling. Op het Golden Bay strand zijn veel watersportfaciliteiten zoals jetski, bananenboot en parasailing en er zijn ligstoelen te huur. Het strand is zelfs een populaire trouwlocatie en er kunnen afspraken gemaakt worden voor een fotosessie op het Gouden strand bij zonsondergang.

 

Ghajn Tuffieha Bay

 

De Ghajn Tuffieha Bay ligt gescheiden door een heuvel op korte afstand ten zuiden van de Golden Bay. Op de top van de kliffen ligt de Ghajn Tuffieha Toren, een oude verdedigingstoren of uitkijktoren en het strand is bereikbaar via een lange trap vanaf deze heuvel. Het zandstrand in de Ghajn Tuffieha Bay heeft een rode kleur en het strand is zelfs in de drukke zomermaanden vrij rustig.

 

 

Gnejna Bay

 

De Gnejna Bay ligt ten zuiden van de Ghajn Tuffieha Bay wederom gescheiden door een heuvel. Het strand van de Gnejna Bay ligt in twee kleine baaien, de meest zuidelijk baai is gemakkelijk bereikbaar vanaf het plaatsje Mgarr. Het noordelijke deel van de Gnejna Bay is bereikbaar via een steile afdaling vanaf de heuvel. Op de heuvel met schitterend uitzicht op de Gnejna baai ligt de Lippija Toren, ook wel vanwege de ligging de Gnejna Toren genoemd, vanaf de Lippija uitkijktoren is de Ghajn Tuffieha Toren te zien.

 

Gnejna Bay

 

Er is een Malta kustwandelroute van toren tot toren, vanaf de Lippija toren via de Ghajn toren naar de Rode toren bij Mellieha is een wandeling van circa 7 kilometer. De hele Malta kustwandelroute van “Toren naar Toren” heeft een lengte van 155 kilometer en start in Valletta.