Agia Napa

 Agia Napa - Cyprus

 

Agia Napa of Ayia Napa ligt in het zuidoosten van Cyprus en is uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming. Er zijn een aantal goede stranden, veel watersportmogelijkheden, restaurants, discotheken en leuke winkeltjes met lokale en handgemaakte producten. 

Agia Napa op Cyprus ligt  in een mooie omgeving en er zijn een aantal bezienswaardigheden.

De naam Agia Napa staat voor het “heilige bos”, genoemd naar het klooster met dezelfde naam. Rond de stad lag vroeger een dicht bos en toen een herder bij een grot een icoon vond van de Maagd Maria werd er rond deze grot een klooster gebouwd.

 

Bezienswaardigheden Agia Napa

 

Agia Napa klooster

De belangrijkste bezienswaardigheden in Agia Napa zijn:

het Thalassa Museum, een zeevaartmuseum met tentoonstellingen over bijzondere vondsten in zee en de oude Cypriotische zeevaart. Er staat ook een levensgrote replica van het oude Griekse handelsschip de Kyrenia II en er is een rijke collectie van mooie schelpen.

 

Het Agia Napa Waterworld Waterpark is een groot themapark met veel glijbanen en andere attracties. Het thema van Agia Napa Waterworld is de Griekse mythologie.

Op korte afstand ten oosten van het dorp liggen het beeldenpark en Kaap Greco.

 

Het Klooster van Agia Napa is gebouwd in de tijd van de Venetiaanse kruisridders in de zestiende eeuw en wordt nog steeds bewoond. Het klooster is wel open voor bezichtiging. Bij het klooster ligt de moderne Maria kerk met een opmerkelijk mooi interieur in de traditionele stijl van de Grieks Orthodoxe kerk. Elk jaar in september is er bij het Agia Napa Klooster een festival met theatervoorstellingen en volksdansen.

 

 

De Makronissos Tombes liggen bij het Makronissos strand, het is een begraafplaats uit de Romeinse en Hellenistische periodes, de lege grafkamers zijn goed te zien.

 

Agios Epifanios

Agios Epifanios kerk Agia Napa

 

De Agios Epifanios kerk (Agios Epiphanios kerk) ligt iets buiten het centrum aan de Cavo Greco Avenue. De kerk heeft een schitterende ligging op een heuvel met mooi uitzicht over de omgeving. De kerk is gewijd aan Epifanie (Driekoningen) en het driekoningenwater, het wijwater of het heilige water verjaagt de duivel en geeft genezing aan ziel en lichaam. Buiten de kerk staat een indrukwekkend standbeeld ter eerbetoon aan het heilige water en binnen in de kerk zijn bijzonder mooie fresco’s en kroonluchters te zien. De kerk is gratis te bezichtigen en de hele dag geopend.

 

Agia Thekla

 

 

Agia Thekla ligt twee kilometer ten westen van het centrum, er ligt een mooie moderne kapel en er zijn rustige stranden. Aan het Agia Thekla strand liggen oude graven in de rotsen, de heilige Thekla zou hier hebben gewoond en de catacomben zijn uit eerbetoon naar haar genoemd. De heilige Thekla was een volgelinge van apostel Paulus.  

 

Stranden Agia Napa

Agia Napa strand

 

 

Nissi strand Agia Napa

Agia Napa heeft maar liefst 14 stranden en alle stranden hebben de blauwe vlag voor schone en veilige stranden.

Op veel stranden zijn goede watersport faciliteiten voor surfen, kitesurfen, kanoën, duiken en waterskien.

 

Het meest populaire strand is het Nissi strand langs de Nissi Avenue, het Nissi zandstrand ligt in een baai en heeft een lengte van 500 meter. Het onbewoonde eilandje (Nissi) is door het ondiepe water lopend bereikbaar. Ten westen ligt het kleine en rustigere Landa strand en het lange maar vrij drukke Makronissos strand. Het langste strand is het Pantachou strand (Patachou strand), naast de haven, een mooi lang zandstrand met kristalhelder water en veel vrije ruimte naast de ligbedden.

 

Makronissos strand Cyprus

Duiken is een populaire sport in Agia Napa, op de bodem van de zee ligt een wrak, de Kerynia, een voormalige patrouille boot van de marine. Het wrak Kerynia heeft een lengte van 33 meter en een breedte van 5 meter en ligt op een diepte van 20 meter. Het wrak is goed zichtbaar door het heldere water en wordt ook gebruikt voor trainingen in het duiken naar scheepswrakken. Er zijn bij Agia Napa onder water verder opmerkelijk veel soorten vissen en harde en zachte kleurrijke koralen te zien.