Canarische Eilanden

 

De Canarische Eilanden in Spanje is een archipel van dertien eilanden, deze eilandengroep is een autonome regio. Het totale oppervlakte van de Canarische Eilanden (Islas Canarias) is bijna 7.500 vierkante kilometer en er zijn twee hoofdsteden Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife. De vlag van de Canarische Eilanden is een driekleur, van links naar rechts: wit, blauw, geel. Deze kleuren symboliseren de twee provincies Santa Cruz de Tenerife en Province of Las Palmas.

vlag Canarische Eilanden

 

De dertien Canarische eilanden worden onderverdeeld in de zeven grotere eilanden: Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera en El Hierro, en de zes kleinere eilanden: Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Isla de Lobos, Roque del Este en Roque del Oeste. De eilanden met de duurzame stranden en kusten (Quality Coast Award), rijke flora en fauna zijn een unieke ecotoerisme vakantiebestemming.  

 

De zeven grootste Canarische Eilanden kunnen onderverdeeld worden in:

 

  • de oostelijke Canarische Eilanden: Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote.
  • de westelijke Canarische Eilanden: Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro. 

 

De Canarische Eilanden hebben een opmerkelijk klimaat, het is subtropisch maar nagenoeg zonder seizoensveranderingen. Het wordt wereldwijd door veel klimatologen het beste klimaat ter wereld genoemd, de gemiddelde temperatuur is zowel in de zomer als in de winter 23 graden.

 

Macaronesië

 

De eilandgroep de Canarische eilanden zijn vanwege de ecologische overeenkomsten een onderdeel van de ecoregio Macaronesië (Macaronesische eilanden). De andere eilandgroepen in deze ecoregio zijn: de Kaapverdische eilanden, de Azoren, de Madeira eilanden, en Ilhas Selvagens. Alle eilanden in Macaronesië zijn vulkanisch van oorsprong,  hebben een unieke biogeografie en zijn de thuisbasis van een aantal verschillende inheemse planten- en dierensoorten. De Macaroeris, een springspin geslacht, is vernoemd naar de ecoregio. Endemische florasoorten van Macaronesië zijn onder andere: Laurierbomen (Apollonias barbujana) in de Laurisilva, een Zomermargriet (Argyranthemum), een Wolfsmelk (Euphorbia mellifera), een struikachtig kruid (Matthiola maderensis) en de bijzondere Lily Of The Valley Tree (Clethra arborea) die groeit in het Laurier bos. 

 

 

Nationale Parken Canarische Eilanden

 

Vier van de vijftien Nationale Parken van Spanje liggen op de Canarische eilanden:

 

  • Op het eiland La Palma ligt het nationale park Caldera de Taburiente. De belangrijkste flora van het natuurgebied is een bos met de beschermde Canarische den en de Juniperus Cedrus, een soort jeneverbes.
  • Op het eiland La Gomera ligt het Nationale Park Garajonay, het natuurpark staat op de werelderfgoedlijst. Het park staat bekend om de bijzondere flora en fauna waaronder een aantal endemische soorten.
  • Op het eiland Tenerife ligt het Nationale Park Teide, het gebied staat op de Unesco werelderfgoed lijst. In het natuurgebied ligt onder andere de vulkaan Pico del Teide of Mount Teide, de berg Teide is met een hoogte van 3.718 meter het hoogste punt van Spanje.
  • Het hele eiland Lanzarote is een biosfeerreservaat en het Nationale Park Timanfaya is de kern van het natuurgebied. Toegang tot het gebied is aan strikte regels verbonden om de gevoelige flora en fauna te beschermen.

 

Flora en Fauna Canarische eilanden

 

 

Op de Canarische eilanden komen circa 1.700 soorten planten voor, waarvan ruim een derde endemisch (zie ook Macaronesië). De fauna op de Canarische eilanden is veelzijdig. De Kanarie vogel is vernoemd naar de Canarische eilanden (en niet andersom), de Kanarie (Serinus canaria) leeft hier in het wild. De Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis) is ook vernoemd naar de eilanden en is hier van nature een endemische soort.  

 

 

Lokale vogelsoorten die voor komen zijn onder andere: de Alpenkraai, de Zwartbuikzandhoen, de Blauwe Vink, de Canarische Tjiftjaf, de La Palma Vink, de Canarische Eilanden Roodborsttapuit of de Fuerteventura Roodborsttapuit en de Egyptische Gier. Verder leven er Gekko’s, muurhagedissen en reuzenhagedissen.

In de zee rondom de Canarische eilanden komen vijf verschillende soorten zeeschildpadden voor, maar ook gewone dolfijnen, tuimelaars en de mediterrane monniksrob. Geotoerisme is interessant in het nationale park Timanfaya met een bijzonder vulkanisch landschap. 

 

Vakantiebestemmingen en natuur en cultuur Canarische Eilanden:


vakantiebestemmingen
Canarische Eilanden

 

natuur en cultuur
Canarische Eilanden

 

overige informatie
Canarische Eilanden