Ionische Eilanden

 

De Ionische Eilanden liggen in het noordwesten van Griekenland in de Ionische Zee, in het Grieks worden ze wel de Eptanisos genoemd, de zeven eilanden. De naam Ionische Zee zou afkomstig zijn uit de Griekse mythologie en genoemd zijn naar Io de dochter van Inachus en minnares van Zeus. In het mythologische verhaal veranderde de godin Hera omdat ze jaloers was Io in een prachtige zilveren koe. Io vluchtte later over de Ionische Zee naar Egypte waar ze door Zeus weer werd veranderd in een vrouw. De Ionische Zee wordt vanwege dit verhaal ook wel de zilveren zee of de weide van Io genoemd, een mooie zee met helder water in prachtige blauwe kleurvarianten.

 

De 7 grootste en belangrijkste eilanden in de Ionische Eilanden archipel zijn: Corfu, Paxos of Paxi, Lefkas of Lefkada, Kefalonia, Ithaka, Zakynthos en Kythira. Kefalonia is het grootste eiland in de archipel en alle eilanden zijn dunbevolkt. Het eiland Kythira ligt als enige niet aan de westkust van Griekenland maar ligt ten zuiden van het schiereiland de Peloponnesos. In de Griekse administratieve indeling valt Kythira in de regio Attika maar historisch gezien is Kythira een van de Ionische Eilanden. De 7 Ionische Eilanden maakten tot 1797 deel uit van de Venetiaanse Republiek en de Venetiaanse of Italiaanse culturele invloeden zijn met name in Corfu-stad en in het noorden van Kefalonia nog goed zichtbaar. De Oude stad van Corfu met de Venetiaanse forten en neoklassieke huizen is een Unesco werelderfgoed. Vanwege het succesvolle verzet van de Ionische eilanden tegen de Ottomaanse overheersing is vooral de keuken meer Grieks gebleven maar ook de architectuur. Ithaka is het eiland uit het epische gedicht de Odyssee van Homerus waarin Odysseus na een lange en gevaarlijke reis naar terugkeert.

 

Rondom de zeven grootse Ionische Eilanden liggen veel kleine eilanden, bij Corfu liggen de eilandjes Pontikonisi, Vido, Lazareto en de Diapontia eilanden met Othoni, Erikoussa en Mathraki. Bij het eiland Paxos ligt Antipaxos. Bij Lefkas liggen de Taphians eilanden met Skorpios, Meganisi, Kalamos en Kastos. Bij Kefalonia en Ithaka liggen Arkoudi, Atokos en de Echinades eilanden. Bij Zakynthos liggen de Strofades eilanden met Stamfani en Arpia en bij Kythira ligt Antikythira.

 

Natuur Ionische Eilanden

 

De Ionische Eilanden hebben een mooie natuur met veel bossen, bergen en een rijke flora en fauna, het is de groenste eilandengroep van Griekenland. Op het eiland Kefalonia ligt het nationale park Ainos en bij het Ionische eiland Zakynthos ligt het marine zeepark Zakynthos ter bescherming van de Caretta caretta zeeschildpad. De onechte karetschildpad (Caretta caretta), de otter (Lutra lutra) en de monniksrob (Monachus monachus) zijn de belangrijkste beschermde diersoorten op de Ionische eilanden.

 

Al in het vroege voorjaar zijn de Ionische eilanden mooi om te bezoeken met in de heuvels een eindeloze variatie aan bloemen, geuren en kleuren. Vanaf december en januari bloeit de iris al in het wild, vanaf januari en februari de anemonen en in maart en april de narcissen, lelies en fritillaria, vanaf eind april bloeien de orchideeën. In mei bloeien de klaprozen op de velden en veel andere wilde planten waaronder veel soorten die endemisch zijn op deze eilanden. De eilanden hebben een mild klimaat, zijn vruchtbaar en hebben in vergelijking met andere Griekse eilanden veel bossen en wetlands.

Op Corfu, Paxos en Zakynthos zijn olijfboomgaarden met de oudste olijfbomen van Griekenland en op Kefalonia worden goede lokale wijnen gemaakt van de lokale druiventeelt.

 

Op de Ionische Eilanden zijn veel grotten, de meeste bekende grotten zijn de Blauwe grotten en de Keri grotten op Zakynthos, de Drogarati en de Melissani grot op Kefalonia en de grotten van Paleokastritsa op Corfu. Op het eiland Kythira zijn veel watervallen en op Lefkas liggen bij Nidri schitterende watervallen, bezoek deze wel in het voorjaar want in de zomer kunnen ze nagenoeg droog staan door te weinig neerslag.

 

De Ionische Eilanden hebben schitterende lange stranden waarvan veel stranden vaak in de top 10 mooiste stranden van Griekenland staan. De beroemdste stranden op de Ionische eilanden zijn: op Kefalonia het Myrtos strand, het Antisamos strand en het rode Xi strand. Op Lefkas het Porto Katsiki strand en het Egremni strand en op Zakynthos het Navagio strand met het scheepswrak en het Gerakas strand met de indrukwekkende rots. De Ionische Eilanden zijn mooie eilanden om te wandelen met veel oude wandelpaden, heuvels, bossen, archeologische bezienswaardigheden en de kliffen met schitterende uitzichten op de helder blauwe zee en de talloze verscholen baaien en strandjes.