Veliko Tarnovo

 

Veliko Tarnovo in Bulgarije ligt iets ten noorden van het centrum van het land, 225 kilometer ten westen van de kustplaats Varna en 220 kilometer ten oosten van de hoofdstad Sofia, zowel in Varna als in Sofia is een luchthaven. Veliko Tarnovo wordt gezien als een van de mooiste steden van Bulgarije, de stad heeft een mooie ligging aan de noordzijde van het Balkan gebergte en aan de Jantra rivier (Yantra).

 

 

De sfeervolle oude stad ligt op een hoogte van 325 meter en is indrukwekkend tegen de heuvels op gebouwd. Veliko Tarnovo wordt ook wel de Tsarenstad of de Stad van de Tsaren genoemd omdat tsaar Peter in 1186 deze plaats uitriep tot hoofdstad van Bulgarije. De stad heeft een rijk cultureel verleden, opmerkelijke architectuur en veel historische bezienswaardigheden als hoofdstad van het Tweede Bulgaarse rijk. De stad met alle voorzieningen heeft een belangrijke culturele en economische functie voor een groot gedeelte van het noorden van het land. De stad is een van de officiële top 100 bezienswaardigheden van Bulgarije en trekt in toenemende mate toeristen met de bezienswaardigheden, evenementen, winkelstraten, pleinen en de goed betaalbare hotels en restaurants met een ruime keus in lokale of internationale gerechten.

 

 

Bezienswaardigheden Veliko Tarnovo

 

De Oude stad Veliko Tarnovo is gebouwd op de drie heuvels Tsarevets, Trapezitsa en Sveta Gora op de noordelijke hellingen van het Balkan gebergte. Een kloof ontstaan door erosie van de Jantra rivier baant zich een weg door het gebergte en door erosie van de meanderende rivier zijn de drie heuvels ontstaan.

 

 

De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de vesting Tsarevets gebouwd op een strategische ligging op de gelijknamige heuvel. Het fort is gebouwd op een hoogte van 206 meter en was de belangrijkste vesting van het Tweede Bulgaarse Koninkrijk van 1185 tot 1393. De heuvel werd al bewoond in de tweede eeuw v. Chr. en halverwege de twaalfde eeuw werd het fort en het kasteel gebouwd. In het kasteel woonden Bulgaarse vorsten en in de omliggende citadel de adel, de stad werd rondom de vesting gebouwd.

 

 

Binnen de vesting Tsarevets stonden ruim 400 gebouwen waarvan nu een gedeelte nog is te bezichtigen. Er zijn drie verschillende ingangen met torens en toegangspoorten tot de vesting.

De Baldwin toren of de Boudewijns Toren is genoemd naar Boudewijn van Vlaanderen of Boudewijn I van Constantinopel die hier volgens een lokale legende gevangen werd gezet.

 

Op de top van de heuvel ligt het Patriarchaat met de gelijknamige kerk of de patriarchale kathedraal van de heilige hemelvaart van God. De Patriarchaat kerk is gebouwd tussen de elfde en de twaalfde eeuw en was het belangrijkste gebouw voor de Bulgaarse patriarch, de religieuze leider, in de kerk zijn muurschilderingen te zien.

 

Het Koninklijk Paleis is gedeeltelijk gerestaureerd en oorspronkelijk gebouwd in de twaalfde eeuw.

In de meest noordelijke punt van de vesting ligt de Executierots hoog boven de Jantra rivier, hier werden verraders of dieven van de rots geduwd waarna ze verdronken in de rivier.

In de avond is er in de zomermaanden in het fort een indrukwekkende show met licht en geluid, het is het audiovisuele verhaal van de geschiedenis van Bulgarije met de gevechten tegen de Ottomanen tot aan de bevrijding van Bulgarije.

 

 

De Trapezitsa heuvel ligt ten noordwesten van de Tsarevets heuvel op de rechteroever van de Jantra rivier. Op de Trapezitsa heuvel ligt de tweede vesting van de stad, het fort of de vesting had vier ingangen en de hoofdingang was verbonden met de vesting Tsarevets. De zuidelijke toren van de vesting is gerenoveerd en tijdens opgravingen rondom 2010 zijn er meer restanten van kerken gevonden.

 

 

Het Asenevtsi monument of het monument van de Asen dynastie ligt in het Asenevtsi park tussen het centrum en de Tsarevets heuvel. Het monument is opgedragen aan de invloedrijke familie en opgericht ter ere van de 800 jarige gedenkdag van het Tweede Koninkrijk. Er is een hoog zwaard te zien met daar omheen vier tsaren op een paard.

 

 

Het kunstmuseum Boris Denev ligt vlak bij het Asen monument, het is een van de oudste galerieën van Bulgarije. Op de begane grond zijn veel oude foto’s van de stad te zien en houtskooltekeningen van Boris Denev. Op de tweede verdieping zijn wisselende tentoonstellingen van verschillende kunstenaars met ruim 5000 sculpturen en schilderijen te zien.

 

 

De Heilige veertig Martelarenkerk is een Oosters-orthodoxe kerk gebouwd in 1230, de kerk is gewijd aan de veertig martelaren van Sebaste en werd gebouwd op bevel van de Bulgaarse tsaar Ivan Asen II ter ere van zijn overwinning bij Klokotnitsa op 9 maart 1230 in het zuiden van Bulgarije. Op 9 maart is ook de jaarlijkse herdenking aan de Veertig martelaren van Sebaste of de Heilige Veertig, vanwege de overeenkomst in de datum kreeg de kerk deze naam. In de kerk is een familiegraf van de Asen dynastie. De verklaring voor volledige onafhankelijkheid van Bulgarije van het Ottomaanse rijk werd in de St. Martelarenkerk getekend op 22 september 1908, deze dag is nu een nationale feestdag.

 

De Kathedraal Rozhdestvo Bogorodichno of de Maria geboortekerk ligt in het oude centrum van Veliko Tarnovo, de huidige kathedraal van zandsteen werd gebouwd in 1933 en 1934. Er zijn veel decoraties in de kerk te zien zoals het houtsnijwerk van de iconostase en fresco’s van bekende iconenschilders.

 

In de stad zijn nog een aantal bezienswaardige kerken en musea zoals het archeologisch museum. Arbanasi ligt zeven kilometer ten noordoosten van de stad en valt binnen de monumentzorg van de stad en de top 100 bezienswaardigheden van het land.

Sinds eind 2017 is er een Mini-Bulgarije Park in de stad met 80 miniaturen van historische gebouwen uit het hele land. Alle modellen in Park Mini Bulgaria zijn exacte kopieën van de originele gebouwen op schaal 1:25. Het miniatuurpark ligt tussen het fort Tsarevets en het fort Momina Krepost aan de voet van de heuvel Devingrad en aan de voet van het fort Tsarevets en is het hele jaar geopend voor bezoekers. De entreeprijs is 5 Leva voor onder de 18 jaar, 10 Leva (circa 5 Euro) voor volwassenen.

Er is een ruime keus in goedkope hotels in het centrum of in de directe omgeving in een van de omliggende dorpen.