Alquezar

 

Alquezar in Spanje ligt in de provincie Huesca in de autonome regio Aragon, 48 kilometer ten oosten van de stad Huesca. Het mooie dorp ligt op een hoogte van 660 meter op een rotsachtige heuvel in de zuidelijke uitlopers van het Natuurpark Sierra de Guara en op de rechteroever van de rivier Vero. Het grote natuurgebied met heuvels en bergen van 430 meter tot 2077 meter is vanwege de vele rivierkloven een populair gebied voor canyoning en klimmen.

 

 

De sfeervolle oude stad van Alquezar met zijn smalle straatjes is de kern van het dorp en een officieel artistiek historisch monument. Het dorp is tegenwoordig ook een van de Los pueblos mas Bonitos de Espana, de vereniging van mooiste dorpen van Spanje. Op het hoogste punt van Alquezar staat op het terrein van het vroegere Moorse fort de versterkte Santa Maria Mayor kerk. Het is een collegiale kerk of een kapittelkerk met een christelijk bestuurscollege.

 

 

Andere bezienswaardigheden op de heuvel zijn de St. Michaël kerk, het collegiale klooster en een toren van het voormalige kasteel. Op de bovenste verdieping van het klooster is een museum met fresco’s op de muren, een altaarstuk en andere religieuze kunstwerken uit de periode van de late middeleeuwen tot en met de Europese stijlperiode barok.

 

In het oude dorp zijn veel huizen gebouwd van natuursteen waarbij de vloer rust op grote dragende houten balken. Er is een volksmuseum of etnologisch museum met tentoonstellingen en gebruiksvoorwerpen met als onderwerpen de vroegere ambachten en landbouw.

 

Alquezar is een mooie uitvalsbasis voor een vakantie met sportieve activiteiten in het nabij gelegen natuurpark met de vele kloven en grotten. Er is een toeristen informatiecentrum met alle informatie over de vele mogelijkheden in het ruige natuurgebied, met of zonder professionele begeleiding.

 

In het dorp zijn goede kleinschalige hotels en sfeervolle appartementen en een aantal restaurants. De streek ligt ook in de directe omgeving van het werelderfgoed: Rotskunst van het Middellandse Zeegebied op het Iberisch schiereiland, de grootste groep van rotskunst in Europa.