asklepion Kos

 

Het Asklepion op Kos is het heiligdom van Asklepios. Asklepios was de zoon van Apollo die werd onderwezen door de centaur Chiron (Cheiron). Deze centaur gaf ook les aan Achilles. Chiron leerde Asklepios de werking van geneeskrachtige kruiden. De verering van Asklepios als god van de geneeskunst speelde niet alleen op Kos een belangrijke rol maar op veel meer plaatsen in het oude Griekenland. De aesculapius, het esculaapteken is een slang die om een staf kronkelt. De slang zou het symbool zijn van leven en dood die zich kronkelt om de staf van de god Asklepios, door de Romeinen Aesculapius genoemd.

 

 

 

Het medische centrum of kuuroord Asklepion (Asklepieion) op Kos kwam grotendeels voort uit de leer van Hippocrates (Hippokrates). De beroemd geworden arts Hippocrates is 460 jaar v. Chr. geboren in Astypalea op Kos. De leer van Hippocrates hield in dat het lichaam en de ziel van de patiënt als een bestaand geheel moet worden bekeken. Hippocrates was de eerste arts die de diagnose en prognose voor de behandeling van ziektes systematisch indeelde. Het Corpus Hippocraticum bevat 69 medische verhandelingen gebaseerd op de leer van Hippocrates. De eed van Hippocrates wordt nog steeds door iedere arts afgelegd.

 

Op de weg van Kos-stad naar Platani vlak voor het Asklepion staat een bord naar de Hippocrates Altis. De Altis begint met een cypressenlaan en komt uit in een kleine tuin. De tuin is een reconstructie van de oorspronkelijke Hippocrates tuin en er staan circa 250 geneeskrachtige planten of kruiden. Er staat ook een standbeeld in brons van de arts.

 

Het Asklepion is met drie plateaus van trappen en terrassen tegen de hellingen opgebouwd. De ingang bestond uit een propylon en een brede trap. Links liggen overblijfselen van Romeinse baden, de thermen. De patiënten-verblijven lagen aan de U-vormige zuilengalerij van het volgende terras. In de blinde nissen in de muur stonden vroeger standbeelden. Via de trap komt men op het tweede terras, het domein van de priesters. Links stond het Asklepios altaar (of altaar van de esculaap) waarin beelden stonden van Asklepios en zijn dochter Hygieia. Links hiervan staan zeven wit marmeren zuilen van de Apollo tempel.

 

Aan de rechterkant stond een kleine Asklepios tempel. Links van de trap naar het derde terras ligt de exedra of het ceremonieel halfrond. Op het derde terras stond de grote Asklepios tempel. Achter de tempel ligt het heilige woud, een bos gewijd aan Asklepios. Vanaf hier is er panoramisch uitzicht over Kos en de Turkse kust. De plataan van Hippocrates staat op het Platanos plein in Kos-stad.