Diros grotten

 

De Diros grotten liggen aan de Diros Baai bij de plaats Pyrgos Dirou in het zuiden op de Peloponnesos in Griekenland, 45 kilometer ten zuiden van Stoupa en drie kilometer ten zuiden van Areopoli.

 

 

Pyrgos Dirou

 

Pyrgos Dirou is een klein dorp en vooral bekend geworden vanwege de Diros grotten. De naam van de plaats komt van de vele torens die er vroeger stonden, nu staat er nog maar één toren. In Pyrgos Dirou zijn enkele hotels, een restaurant en een souvenirwinkel, langs de kust ligt aan de Golf van Messenië een rustig strand. Vanuit Stoupa en Gythio zijn er excursies naar de grotten.

 

 

Bij de ingang van de grot staat het standbeeld van de Mani Amazone met een sikkel, in 1826 werden de vrouwen uit de Mani furieus toen Egyptische soldaten aan land probeerden te komen, ze vielen de soldaten aan en circa 500 soldaten lieten het leven.

 

Diros grotten

 

De Diros grotten bestaan uit drie grottenstelsels: de Katafygi, de Glyfada (Vlychada) en de Alepotrypa. Meestal zijn alleen de Glyfada grotten open voor publiek. Boven de Alepotrypa grot en bij de ingang van de grot wordt nog onderzoek verricht naar de Neolithische bewoners en er is een klein museum, het Diros museum, met opgravingen uit het neolithicum tijdperk. De Alepotrypa grot is niet open voor bezoekers tijdens het onderzoek. De naam Alepotrypa, een vossenhol komt van het verhaal dat een hond in 1958 een vos achterna zat en zo het vossenhol in de grot ontdekte. De herder meldde de grot vervolgens aan de autoriteiten. Het huidige archeologisch onderzoek is een Grieks-Amerikaans samenwerkingsverband met behulp van geografische informatie systemen (GIS). Er zijn onder meer graven, stenen werktuigen en keramiek voorwerpen gevonden. De Katafygi (Kataphygi) grot is genoemd naar een schuilplaats en de ingang ligt net boven zee.

 

 

Glyfada grotten

 

De Glyfada grotten worden gezien als een van de mooiste riviergrotten ter wereld. Het grottenstelsel is ontdekt in 1895, onderzocht door het echtpaar Petrochilos en sinds 1963 open voor publiek. Het eerste gedeelte van de excursie wordt per boot met een gids afgelegd, het tweede gedeelte kan lopend worden bekeken.

 

 

Tijdens de riviergrot tocht vaart het bootje van grotkamer naar grotkamer. De open ruimtes hebben allemaal verschillende namen zoals het Drakenhol, de Schipbreuken grot, de Grote oceaan en het Waternimfenbed. Bij het kopen van een entreekaartje krijgt u een folder met de namen van de ruimtes die worden bezocht.

 

 

De Glyfada grot heeft een oppervlakte van 16.700 vierkante meter. Met het bootje onder begeleiding van een gids wordt ruim twee kilometer gevaren over de grotrivier. De boottocht duurt circa 40 minuten en er worden negen grotkamers bekeken, hierna volgt nog een wandeling van circa 500 meter. De temperatuur in de grotten is tussen de 16 en 20 graden, het water heeft een temperatuur van circa 12 graden. In de Grote Oceaan kamer heeft de rivier een maximale diepte van 30 meter, het niveau van de hele grotrivier is afhankelijk van de weersomstandigheden.

 

 

Het plafond van de druipsteengrotten is soms heel laag waardoor bezoekers moeten bukken om verder te kunnen varen. De stalagmieten, stalactieten en de zuilen hebben de meest mooie kleuren van roze naar ivoorwit, sneeuwwit en lichtgroen.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De entreeprijs is 14 euro (2018) en de grotten zijn in de zomermaanden geopend van 08:30 tot 17:30 uur. In de wintermaanden op maandag gesloten en van dinsdag tot en met zondag geopend van 08:30 tot 15:00 uur. De grotuitgang ligt op circa 20 meter van de grotingang aan het strand in de Dirosbaai. In de zomermaanden kan het erg druk zijn en de wachttijd om mee te kunnen varen kan oplopen tot meer dan een uur op de populairste tijden tussen twaalf en drie.