Teutoburgerwoud

 

Het Teutoburgerwoud in Duitsland of het Teutoburger Wald is een middelgebergte in de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-westfalen. Het gebergte heeft een lengte van zo’n 105 kilometer en het hoogste punt is de Barnacken met een hoogte van 446,4 meter. Het natuurgebied is een deel van het samengevoegde natuurpark Teutoburger Woud / Egge Hills. De bekendste bezienswaardigheden in het Teutoburgerwoud zijn de Hermannsweg met het Hermann monument, de Dörenther Kliffen en de rotsformatie Externsteine.

 

Teutoburgerwoud Duitsland

 

De stad Horn-Bad Meinberg ligt aan de rand van het woud en is met de verschillende hotels en pensions een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de mooie groene omgeving.

 

Hermannsweg

 

Het wandelpad de Hermannsweg heeft een lengte van 156 kilometer en wordt geziens als een van de mooiste wandelpaden in Duitsland.

 

Er is een goede bewegwijzering en er is veel te zien onderweg, het wandelpad en het monument zijn genoemd naar Hermann (Arminius).

 

Het Hermann monument is een gedenkteken aan de Slag bij het Teutoburgerwoud in het jaar 9 na Chr. Het grote standbeeld heeft inclusief de sokkel een hoogte van 53,46 meter en is het hoogste standbeeld van Duitsland, er is ook een observatieplatform aan de voet van het standbeeld met mooi uitzicht.

 

Dörenther Kliffen

 

De Dörenther Kliffen zijn zandstenen rotsformaties met aparte vormen en namen, zoals “de hurkende vrouw”, die verwijzen naar lokale legendes. Das hockende Weib, de hurkende vrouw verwijst naar een legende over een heldhaftige vrouw die lang geleden haar kinderen op haar schouders tilde om hun te redden van het plotseling snel stijgende water.

 

De rotsformatie is nu een natuurlijk monument. Het wandelpad de Hermannsweg loopt vooral boven de rotsformaties langs maar er is ook een wandelroute langs de Dörenther Kliffen en er is een klimroute.

 

Externsteine

 

De Externsteine is een opvallende zandstenen rotsformatie en de meest bekende bezienswaardigheid in het Teutoburgerwoud. De Exernsteine is een natuurmonument en het omliggende landschap is een Natura-2000 natuurgebied. Er groeien veel soorten planten en er leven beschermde vogelsoorten.

 

De rotsen waren in het verleden waarschijnlijk een cultusplaats en spiritueel gezien is er nog altijd veel belangstelling voor de Exernsteine, er zijn festivals tijdens de Walpurgisnacht in de nacht van 30 april op 1 mei en tijdens de zomerzonnewende. De hoge smalle kolommen van de rotsformatie hebben verschillende namen die ook weer naar lokale legendes verwijzen.

 

 

De imposante rotsen kunnen vanaf half maart tot eind oktober beklommen worden en er is een brug naar de hoogste rots, er is ook een grot met drie kamers die van binnen is te bezichtigen. Er is een klein restaurant en op het grasveld voor de rotsen wordt bij het meer vaak gepicknickt. De Externsteine zijn gratis te bezichtigen maar voor de beklimming wordt een kleine entreeprijs gevraagd. Bij het nabij gelegen stadje Horn-Bad Meinberg is een goede parkeerplaats en er is een bezoekerscentrum met veel informatie over de natuur, de wandelroutes, klimroutes, fietsroutes en andere activiteiten in het Teutoburgerwoud. In de omgeving zijn goede hotels en pensions.