Belchite

 

Belchite in Spanje is een spookstadje in de provincie Zaragoza in de autonome regio Aragon, naast de verlaten stad is door dwangarbeiders vanaf 1939 het nieuwe dorp, Belchite Nuevo, gebouwd. Het oude dorp is blijven staan als herinnering aan de Slag om Belchite tijdens de Spaanse Burgeroorlog en trekt jaarlijks veel bezoekers.

 

 

Slag om Belchite

 

De Slag om Belchite vond plaats in 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog en duurde twee weken van 24 augustus tot 7 september. De Spaanse Burgeroorlog begon op 17 juli 1936: nationalisten onder leiding van generaal Franco begonnen een offensief tegen de zittende en democratisch gekozen republikeinse regering, de burgeroorlog werd een jarenlange strijd en duurde tot 1 april 1939.

 

Generaal Franco kreeg op 1 april 1939 erkenning van de Verenigde Staten, het totale aantal doden van de Spaanse burgeroorlog wordt geschat op ruim een half miljoen.

De dictatuur onder leiding van de dictator Francisco Franco eindigde pas bij zijn overlijden in 1975 en Juan Carlos I werd de koning van Spanje.

 

In 1937 bij de Slag om Belchite wilden de republikeinen de stad Zaragoza, een deel van de regio Aragon heroveren, de regio werd al minstens voor de helft door de nationalisten  bezet. Het plan was om door te breken over een lengte van circa 100 kilometer tussen de plaatsen Zuera en Belchite maar het felste verzet van de nationalisten vond plaats bij Belchite. De slag liep vertraging op en de nationalisten kregen de kans om extra versterking te laten aanrukken, uiteindelijk werd bijna de hele stad verwoest en er vielen in totaal circa 4800 doden en ruim 6000 gewonden. Generaal Franco beval dat de ruines van Belchite moesten blijven staan als monument van de bloedige strijd, de ruines van het huidige dorp worden nu in stand gehouden door de gemeente.

 

 

Monument en filmlocatie

 

De spookstad Belchite is nu inderdaad een monument, een levendige herinnering aan de zinloze strijd. De ruines van de stad kunnen met een gids worden bezocht en trekken jaarlijks circa 20.000 toeristen. De spookstad wordt ook regelmatig gebruikt als filmlocatie.

In de film “The Adventures of Baron Munchausen” een Britse avonturenfilm uit 1988 geregisseerd door Terry Gilliam was de oude stad van Belchite een belangrijke filmlocatie en ook in de film “Pan’s Labyrinth” (Spaans: El Laberinto del Fauno) uit 2006 zijn de ruines te zien.

 

Het nieuwe Belchite is pal naast het oude Belchite gebouwd en ligt 50 kilometer ten zuiden van de regionale hoofdstad Zaragoza. In het nieuwe dorp is een toeristen informatie centrum met veel informatie over de oude stad en vanaf hier zijn er rondleidingen met een lokale gids mogelijk.