Grotten Majorca

 

grotten Majorca

 

Er zijn op het Spaanse eiland Majorca veel grotten, de bekendste grotten die geopend zijn voor bezoekers zijn de Drakengrotten (Coves del Drac) en de Hamsgrotten (Coves dels Hams) bij Porto Cristo en de Coves de Arta bij de plaats Arta met de Reina de las columnas (de koningin der zuilen) een stalagmiet van ruim 20 meter.

 

De Cova de sa Gleda is de langste onderwater grot van Europa met een totale lengte van 13,5 kilometer. De sa Gledagrot ligt in het zuidoosten van Majorca maar is niet toegankelijk voor bezoekers.

 

Drakengrotten

 

De Drakengrotten, de Coves del  Drac liggen ten zuidoosten van de plaats Porto Cristo in de gemeente Manacor in het oosten op Majorca. De druipsteengrotten zijn een cultureel monument en liggen op een diepte van circa 25 meter en hebben een lengte van circa 4 kilometer. De vier belangrijkste grotten zijn: de Zwarte grot, de Witte grot, de Grot van Luis Salvador en de Grot van de Fransen, deze vier grotten zijn met elkaar verbonden.

 

 

De Drakengrotten zijn gevormd door binnensijpelend water van de Middellandse Zee en in de grotten is een groot ondergronds meer. Het ondergrondse meer wordt het Martelmeer genoemd en is vernoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger en wetenschapper Edouard-Alfred Martel, hij wordt gezien als de grondlegger van speleologie; de studie naar grotten.

 

 

Volgens de lokale legende waren de grotten een opslagplaats voor de buit van piraten en van de Tempeliers. Deze schatten moesten worden bewaakt door een draak, dus werden de grotten al snel de Drakengrotten genoemd. Na de nederlaag van de kruisridders is er ook serieus gezocht naar de schat van de Tempeliers maar deze werd nooit gevonden.

Het Martelmeer heeft ongeveer een lengte van 115 meter en een breedte van 30 meter, de diepte van het ondergrondse meer varieert van 4 tot 12 meter. De Drakengrotten zijn een van de bekendste bezienswaardigheden op het eiland en dagelijks geopend voor bezoekers. Een bezoek aan de grot wordt meestal afgesloten met een kort concert in het auditorium waar plaats is voor 1100 bezoekers om de opvallende akoestiek in de grot te kunnen horen.

 

Hamsgrotten

 

De Hamsgrotten of de Coves dels Hams liggen drie kilometer ten noorden van de Drakengrotten. De Hamsgrotten of de Grotten van Hams zijn genoemd naar de bijzondere formaties van de stalactieten en stalagmieten. Hams is in het lokale dialect het woord voor vishaken of harpoenen en de druipsteenformaties hebben deze vorm. In de Hamsgrotten is een ondergronds meer dat de “Zee van Venetië” wordt genoemd.

 

De grotten zijn goed verlicht en dagelijks geopend voor bezoekers, de tocht met gids door de grotten laat twaalf verschillende delen van de grot zien en op het meer geven muzikanten een kort concert vanuit een roeiboot.

Bij het concert “Magisch Mozart” is ook een fascinerende lichtshow te zien met afbeeldingen op de rotswanden van Mozart en zijn muziek.

 

Artagrotten

 

De Artagrotten of de Coves de Arta liggen 22 kilometer ten noorden van Porto Cristo bij de plaats Canyamel aan de oostkust van Majorca in de gemeente Capdepera.

 

De Artagrotten hebben een grote grotkamer en opvallende stalactieten. Grotkamers zijn onder andere de “Grot van 1000 pilaren”, de “Grot van de Kolomkoningin” met de koningin van de zuilen, het “Voorhof van de hel” en de “Hel grotkamer” met de dikke stalactieten die de vlammen van de hel worden genoemd. Hierna komt de grootse grotkamer het “Paradijs” met een hoogte van 54 meter en vanuit de laatste grot is er een mooi uitzicht op zee.

 

Cova des Coloms

 

De Cova des Coloms worden ook wel de Marinagrotten of de Piratengrotten genoemd, het zijn schitterende onderwater grotten en alleen via de zee bereikbaar.

 

De grotten liggen in de Baai van Alcudia tussen de plaatsen Can Picafort en Son Serra de Marina in het noordoosten op Majorca. De Cova des Coloms kunnen bezocht worden met een zeegrotten excursie. De excursie duurt circa 6 uur, met een gids zwem je naar de grotten, in de grotten kan je door te zwemmen, lopen of zelfs kruipen de mooie ondergrondse meren en eeuwenoude rotsformaties zien. Er is geen duikuitrusting nodig maar voor de veiligheid en tegen de kou dragen de deelnemers aan de excursie wel een wetsuit en een helm.